Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

A rendezvény megnyitóján a volt esélyegyenlőségi miniszter, Lévai Katalin hangsúlyozta: “egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik”

Magyarországon húsz évvel a rendszerváltozás után a kirekesztő ideológiák jelenléte erősebb, mint valaha – jelentette ki Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő a 13. leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fesztivál budapesti megnyitóján. A megnyitót atrocitás nem zavarta meg.

A július 2. és 6. között, a Művész Moziban tartandó fesztivál megnyitóján, amely első alkalommal a Himnusszal vette kezdetét, a volt esélyegyenlőségi miniszter azt mondta: az utcákon és a tereken, a stadionokban és az interneten, az újságokban és a tévékben naponta találkozunk az életmódbeli és az etnikai kisebbségek elleni gyűlölködő előítéletekkel, és gyakran ezt fizikai támadások, zaklatások, megfélemlítések kísérik. Hozzátette: a kirekesztő ideológiákat hirdetők fejében összekeveredik rasszizmus, antiszemitizmus és minden egyéb kisebbségellenes nézet. Mint mondta, a szándékuk egy és ugyanaz: identitásában megsérteni, megalázni és alacsonyabb rendűnek nyilvánítani a másikat.

A tavalyi budapesti felvonulást ellentüntetők kísérték, és a felvonulókat ásványvizes flakonokkal, tojásokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták meg, majd a rendezvény alatt és azt követően több embert bántalmaztak. A rendőrség nyolc embert állított elő. Múlt péntekre virradóra az V. kerületben egy melegbárra Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek. A szombati felvonulásra szélsőséges szerveztek ismét ellendemonstrációt hirdettek meg, amelyet a rendőrség tudomásul vett.

“Nem hallgathatunk”

Megemlítette, hogy a Magyar Gárda sorozatos félelemkeltő felvonulásokat szervez elsősorban romák ellen, és már hetek óra készül, hogy támadást intézzen a szombati budapesti melegfelvonulás ellen is. Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: amikor nemzetközi összeesküvőnek tekintik a zsidókat, deviánsnak a melegeket, alacsonyabb rendűnek a nőket, nem hallgathatunk, meg kell találnunk a megfelelő szavakat és válaszokat, ugyanis egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik. A melegek nem akarnak mást, csak megértést és elfogadást. Húsz évvel a rendszerváltás után nem hősök akarunk lenni, csupán egyszerű emberek, akiknek nem kell félniük sem önmaguktól, sem másoktól – mondta Lévai Katalin, hozzátéve, ezért vonulnak szombaton az utcára, hogy megmutassák, a fenyegetések ellenére nincs bennük félelem.

A fesztivál megnyitóján felolvasták Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportja elnökének levelét, amelyben a politikus úgy fogalmazott: a melegekkel szembeni erőszakra való szólítás egyfajta gyűlöletbeszéd, mellyel azt akarják elhitetni, alacsonyabb rendű emberek élnek köztünk.

A kiközösítés és a megbélyegzés Európa történelmének legnagyobb szégyene, és mindent meg kell tennünk ellene – fogalmazott Martin Schulz, hozzátéve, Európában a szélsőjobb naponta feszegeti a demokrácia korlátait. Az Európai Unió abból a meggyőződésből jött létre, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés a bőrszíne, vallása, szexuális beállítottsága vagy faji hovatartozása miatt, és egy társadalom akkor változatos és sokszínű, ha mindenki megtalálja a helyét független attól, hogy honnan jön, mit hisz, és milyen értékrenddel éli életét – írta üdvözlő levelében az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának elnöke.

Tavaly Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal akkori személyügyi államtitkára nyitotta meg a meleg film- és kulturális fesztivált, beszédében felvállalta homoszexualitását. A szerdai megnyitón a volt államtitkár közéleti díjat kapott a Háttér Társaság a Melegekért nevű szervezettől, amiért “őszinteségével, példamutatásával és a meleg közösségekért, valamint a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi elfogadtatásáért” történelmi tetteket hajtott végre a meleg közösségekért. Szintén közéleti díjat kapott Pálffy Balázs rádióriporter, valamint kulturális díjat kapott Douglas Conrad amerikai filmes, az első budapesti meleg felvonulás szervezője.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke is. Szetey Gábor a díj átvételekor azt kérte, hogy minél többen vegyen részt a szombati felvonuláson.

Comments are closed.