Forrás: MNO

A július 2-án kezdődő Budafest Nyári Zenei Fesztivál immár a tizenhetedik alkalommal szórakoztatja a közönséget. Idén a kiválasztott fesztiválhelyszínek – a Hilton Dominikánus Udvara, a Szent István tér és a Margitsziget -varázslatos hangulatukkal páratlan élményt nyújtanak a zenerajongóknak. A fesztivál programkínálata évről-évre nagy élményekkel ajándékozza meg Budapestet Ottó Ildikó, ügyvezető igazgató szerint. A fesztivált a szakmai közönség a legnívósabb kulturális eseménynek nyilvánította, mivel programkínálataival az európai fővásrosok méltó versenytársa lett.

Ebben az évben a fesztivál az opera rajongóit a Margitsziget várja vendégül. „A sziget teljesen más, hatalmas hangulata van. Káprázatos lesz a fák ölében Gounod Rómeó és Júliáját és Puccini Manon Lescautját hallgatni” – említette Ottó. Gounod operája sokaknak a szerelem himnusza, melynek különlegessége a darab sokszínűségében rejlik. „Valami unikumot szerettünk volna létrehozni a Reneszánsz év miatt, tehát a Rómeó és Júliát balett és prózaelemekkel gazdagítottuk” – fűzte hozzá az igazgató. Kétségtelen, az opera ekklektikus jellege progresszív és innovatív, amit csakis Csizmadia Tibor rendezésével lehetett elérni.

A Budafest sokrétűsége alkalmat teremt a kortás magyar művészeknek, hogy megmutatkozzanak és tündököljenek. „A célunk, hogy mindig színes programokat állítsunk elő, ezért kértük fel a 100 Tagú Cigányzenekart” – mondja Ottó. Céljukhoz hozzátartozik, hogy a kivételes zenei értékeket életben tartsák és megőrizzék a hagyományokat. „A zenekar nagy repertoárral rendelkezik, mi kifejezetten klasszikus átírásokat kértünk tőlük, mint például Brahms, mert már tapasztalatból tudjuk, hogy a zenekar a klasszikusokat kíválóan át tudja hangszerelni” – említette az ügyvezető igazgató. Széles a paletta, hisz a cigány zene mellé társul egy kis zsidó és meditterán muzsika is. „St. Martin sajátos hangzása fúvóka és nád hangszerekkel varázsolja el a nézőket. Hihetetlenül muzikális, ebben az évben különlegességként egy buzukiművésszel ad majd elő, ami meghitt és intim nyári hangulatot kölcsönöz. Több művészeti ágat szerettünk volna felvonultatni és azt is a legmagasabb fokon” – fűzte hozzá Ottó.

Comments are closed.