Forrás: MNO

2008. június 18. 00:00Herald Tribune

Változnak az idők: a korábbiakkal ellentétben most nem az amerikaiak oktatják ki a tárgyalóasztalnál a kínaiakat, hanem megfordítva: a kínaiak leckéztetik az amerikaiakat gazdaságuk rossz irányításáról, olvasható a globális amerikai lapnak a címoldaláról, Pekingből keltezett írásában. Vezető kínai tisztségviselők „igen nyilvánosan és igen hangosan bírálják az amerikai kormányt… ugyanazt a nyelvezetet használva, mint amit egykoron velük szemben használtak az amerikaiak”.

A kínaiak torkig vannak az amerikaiak képmutatásával, akik nekik akarják előírni, mit tegyenek, miközben az amerikai gazdaság egyre lejjebb csúszik, a kínai gazdaság pedig száguld előre.

FT.com

A globális brit lapban a lisszaboni szerződés írországi elutasítását kommentáló számos írás egyikében ez olvasható: „A lisszaboni szerződés tartalmazza a manhattani szakmai telefonkönyv valamennyi báját: a szerződés teljes változata, a jegyzőkönyvekkel, mellékletekkel és nyilatkozatokkal együtt 392 oldal. Ha valaki ezt el akarja olvasni, az olyan, mintha novokain nélkül gyökérkezelnék.”

Asia Times

A pánázsiai on-line hírportál nagy tapasztalatú és rendszeres szerzője, M. K. Bhadrakumar nyugállományú indiai diplomata a nyugati fősodratú sajtóban nem olvasható módon elemzi a török helyzetet azt követően, hogy a török alkotmánybíróság elutasította a kormány azon kísérletét, hogy jogi alapot teremtsen az egyetemista lányok fejkendőviseletét megtiltó törvény eltörlésére. Ezzel hatalmas csata indult meg, és a szerző bemutatja, az amerikai neokonok és izraeli politikusok leplezetlenül dörzsölik a tenyerüket, amiért az iszlamista Erdogan miniszterelnök bajba került a világi politikai elittel, beleértve a bíróságot, a hadsereget és a „kemalistákat”. Az amerikai neokonok Erdogant egyébként Putyin orosz miniszterelnök protezsáltjának tekintik. A cikk azzal a mondattal zárul, hogy „a millió dollárt érő kérdés” most az, hogy Obama szenátor – amennyiben elnökké választják – mit gondol majd olyan karizmatikus muzulmán kormányfőkről, mint Erdogan.

Information Clearing House

Paul Craig Roberts, a republikánus Reagan elnök volt pénzügyminisztériumi államtitkára a népszerű amerikai hírportálon írt cikkét azzal kezdi, hogy mint arra John Pilger, Alexander Cockburn és Uri Avnery (akik cikkeit e helyütt ismertettük az elmúlt napokban – L. I.) figyelmeztetett, „Obamának az Izrael-lobbi előtti csúszó-mászása eloszlatott minden reményt, hogy elnöksége más legyen”. Ennek ellenére Obamára kell szavazni, írja Roberts, mert a „barnaingesek” pártjává vált republikánusok zsarnoki rendszere csak így szüntethető meg.

Comments are closed.