Forrás: Magyar Rádió

Hatalmas készülődés, komoly aggodalom előzte meg Jeruzsálemben a Büszkeség napi felvonulást. Tavaly ugyanis komoly zavargások, verekedés, késelés kísérte a rendezvényt. Ezért most rendkívüli készültséget rendelt el a városi rendőrség.

Viszonylag unalmasan zajlott le a melegek jeruzsálemi felvonulása, ahol mintegy kétezer rendőr vigyázott a körülbelül szintén kétezer ünneplőre. A jeruzsálemi városháza ultraortodox vallásos főpolgármesterével az élén tiltakozott. Beadványt intéztek a legfelsőbb bírósághoz, mondván, hogy a melegek látványos jelenléte zavarná a vallásosok érzéseit, de az izraeli legfelsőbb grémium elutasította kérvényüket, s végül idén is kénytelenek voltak engedélyezni a menetet.

Két éve egy ultraortodox megkéselt egy felvonulót. Azóta a rendőrség különös figyelmet szentel az eseménynek. Tavaly hosszú viták után menet helyett csak egy sportcsarnokban gyülekezhettek a melegek. Idén a színpompás felvonulóktól távol, az ultraortodoxok lakónegyedében egy ellentüntetés is zajlott, és a vallásos csoportok már több napja esténként kukákat borogattak és gyújtogattak, tiltakozásuk jeleként.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.