Forrás: MNO

Kevés, mégis olcsón kelhet el az idén a meggy · A szaktárca mossa kezeit

2008. június 17. 00:00

Újabb levélben fordultak Gráf József agrárminiszterhez a gyümölcstermelők, akik lényegében felvásárló nélkül maradtak, miután az év elején elrendelték a koroncói zöldség-gyümölcs feldolgozótársaság, a Horker Kft. felszámolását. A hazai feldolgozókapacitás húsz százalékának megszűntével a termelők teljesen kiszolgáltatottá váltak a kereskedők kényének-kedvének.Termelők állítása szerint az agrártárca ígéretet tett, hogy ha találnak megfelelő megoldást, úgy állami garanciát biztosít a felszámolás alá került Horker Kft. újraindulásához szükséges hitelhez, annak érdekében, hogy az érintett mintegy négyezer termelő ne maradjon felvásárló nélkül. Dékány András, az agrártárca szóvivője viszont tagadja, hogy ilyen ígéret hangzott el. A termelők, bízva az ígéretben, egy új társaságot hoztak létre, amely tervei szerint kibérelte volna a felszámolótól a Horker gépeit, telephelyeit, s így folytathatták volna a feldolgozást. A termelők képviselője, Korsosné Kovács Dóra szerint beküldték a hitelkérelemhez szükséges üzleti stratégiát a minisztériumba, ám a tárca szóvivője azt állítja, ilyen nem érkezett a hivatalhoz. A termelők két hónap elteltével, a múlt csütörtökön kapták meg az egyértelmű választ Máhr András szakállamtitkártól: a tárca semmiféleképpen sem tudja támogatni az általuk létrehozott kft.-t, mivel ilyenre az uniós szabályok nem adnak lehetőséget.

– Bár az érdekképviselettől kezdve a minisztériumon át a bankokig minden érintettet megkerestünk, eddig csak ígéretekben volt részünk – fogalmazott Gráf József agrárminiszternek írt levelében Korsosné Kovács Dóra az érintett négyezer termelő képviseletében. Mint mondta, a minisztérium részéről is reményt kaptak arra vonatkozóan, hogy a hazai meggy- és cseresznyepiacot teljesen lehetetlen helyzetbe hozó ügyet még a betakarítás előtt megoldják. A Horker Kft. finanszírozó bankjai tavaly a szezon közepén tájékoztatták a céget, hogy az évtizedes gyakorlattól eltérően nem finanszírozzák a terményfelvásárlást. Ezzel hazánk egyik legnagyobb, még magyar tulajdonban lévő konzervüzemének a sorsa megpecsételődött. A cég árbevétele meghaladta a nyolcmilliárd forintot, s felszámolásakor többmilliárd forintos árukészlettel bírt. Horváth Norbert, a cég tulajdonosa elmondta: már a banki hitelfolyósítás megtagadása előtt megkeresték vételi ajánlattal magukat izraeli befektetőnek nevező személyek, mondván, ismerik a cég – akkor még nem létező – likviditási gondjait. A helyzet furcsaságát jelzi az is, hogy az idén egymást követően két felszámolócéget is kijelölt a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság – mondta Korsosné Kovács Dóra. Megdöbbentőnek nevezte, hogy tavaly ősszel a bankok és a közraktárak őrző-védő cégei mindenféle jogerős felszámolási eljárás nélkül lezárták a társaság telephelyeit, s ismeretlen mennyiségben, ellenőrzés nélkül elkezdték az áru kiszállítását. Hiába kért a cég birtokvédelmet, segítséget senkitől sem kapott, mégpedig arra a rendőri álláspontra hivatkozva, hogy aki kapja, marja, vigye mindenki, aki tudja. – Ennek megfelelően – fűzte hozzá – a kifosztás a mai napig zajlik, hiszen folyik a közraktárakban lévő áruk árverési értékesítése, a közraktári ár alig öt százalékáért.

Horváth Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárca, illetve

a szakmai szervezet hozzáállása

miatt a termelők kényszerhelyzetbe kerültek. Rámutatott: a 20 százalékos feldolgozói kapacitás kiesése mellett a termelőknek az időjárás sem kedvez, mert a sok eső és a meleg miatt a meggy elkezdett lepotyogni a fáról. Mint mondta, a ré-gióban 30-50 százalékos termés-kiesések vannak, s hazánkban is a szokásos termés 80 százaléka várható. Vagyis elvileg a termelők elérhetnének a feldolgozók által most ajánlott kilónkénti 60-80 forintnál reálisabb árakat is, ha megfelelő tájékoztatásban részesülnének.

Dénes Zoltán

Comments are closed.