Forrás: MNO

Mind helyi, mind szélesebb körben nagy visszhangot váltott ki nemrég Deák Istvánnénak, Várpalota országgyűlési képviselőjének az országos sajtóban elhangzott nyilatkozata, mely szerint a palotai önkormányzat pénze, a civil szervezetek támogatására szánt összegek fasiszta, szélsőjobboldali társaságokhoz szivárognak át. A város vezetése kategorikusan cáfolja az országgyűlési képviselő vádjait.

Deák Istvánné szerint Várpalotán kart-karba öltve jár a szélsőjobb és a fideszes városvezetés. A nagy port kavart kijelentésre azóta többször igyekezett reagálni Németh Árpád polgármester, nemrég a Klubrádióban, személyes beszélgetés keretében igyekezett bővebb információkat szerezni a képviselő asszonytól arról, mit is ért szélsőjobboldalon. Várpalota vezetése a napokban egy sajtótájékoztatón próbálta meg saját szempontjából tisztázni a helyzetet. Ezen Németh Árpád hivatalosan felszólította a képviselőt, hogy definiálja nyilatkozatait, adjon felvilágosítást annak alapjáról.

A fórum tárgya a civil szervezetek támogatása volt, ezen elhangzott, hogy az önkormányzat tavaly 15, idén pedig 27 millió forint támogatást osztott ki. Az elöljáró kiemelte, hogy a 12 milliós növekményt sportfejlesztésre, a labdarúgás-, kézilabda-utánpótlás nevelésére, illetve versenyeztetésre fordítják. Deák Istvánné nyilatkozataiban sérelmezte, hogy míg nagy múlttal rendelkező klubok, nyugdíjas és karitatív szervezetek húsz-, és ötvenezer forint közötti támogatást kaptak, addig más civil kezdeményezések több százezer, sőt milliós nagyságrendű összegeket kaptak működésükhöz. Németh Árpád polgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a régi civil szervezetek többsége a költségvetési korlátok miatt a korábbi évekre jellemző összeget kapja. Ezzel együtt a város vezetése úgy gondolja, olyan társulásokat is preferálnia kell, amelyek országos jelentőségű rendezvények megszervezésében, lebonyolításában segítenek a városnak.

A polgármester a diszkrimináció kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Deák Istvánné által vezetett magániskola is kért és kapott támogatást, illetve arra, hogy a város évek óta a tanintézmény kollégiumát bérli ki a testvérvárosok náluk tartózkodó diákjainak elszállásolására. Németh Árpád cáfolta Deák Istvánné korábbi felvetését, hogy a Palotai Turul Társaság szervezte volna a Magyar Gárda tagtoborzóját a városban, hangsúlyozva, a településen ilyen esemény nem történt. Megemlítette, hogy érdekes perverzió, a legdühödtebb támadást az MSZP helyi elnökétől kapták, amikor retrómajálist szerveztek a munka ünnepén. Az állítólagosan szélsőjobboldali kapcsolatokkal bíró várpalotai önkormányzat tavaly megrendezte a Singer Ábrahám Magyar-zsidó Napokat, amelyen részt vett Vollák László, a Veszprém megyei zsidóság egyik elismert vezetője és Fónagy János országgyűlési képviselő is. A városvezetés komplex családsegítő programot vezetett be, melyben helyet kaptak gyermekszületési, házasságkötési, rászorultsági alapon működő, illetve adósságkezelési támogatások.

Lapunk megkérdezte Deák Istvánnét, hogy fenntartja-e korábbi állításait a szélsőjobboldal veszélyéről Várpalotán. A képviselő asszony továbbra is aggályosnak nevezte, hogy a városi képviselő-testület tagjai, ezáltal döntési helyzetben lévők lehetnek olyanok, akik 2006-ban a Jobbik támogatásával szereztek mandátumot. A nagyobb támogatásban részesülő civil szervezetek számára kiutalt pénzt továbbra is a szélsőjobbnak átjátszott összegeknek tartja. Véleménye szerint az ezek által szervezett országos jelentőségű programok nem jelentenek Várpalotának elismertséget, azt egy szűk kör szórakozásának tartja. Helyesli a világon egyedülálló Trianon Múzeum létrejöttét, de az intézménynek adott támogatással nem ért egyet, a képviselő szerint előre eldöntött pénzügyi játszmák eredményeképp juthatott forrásokhoz a tárlat.

Csibra Tibor

Comments are closed.