Forrás: MNO

Háromnapos nemzetközi szimpóziumot tartanak a Biblia évének egyik kiemelt eseményeként hétfőtől Esztergomban, a rendezvényen régészek, filozófusok és médiaszakemberek is tartanak előadást – erről Budapesten, sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, D. Szebik Imre, a Magyar Bibliatársulat elnöke és Tarjányi Béla, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat elnöke emellett értékelte a Biblia évének eltelt féléves időszakát, rámutatva arra: nagy sikert arattak az eddigi rendezvények országszerte. Bábel elmondta, hogy a hétfő este kezdődő biblikus szimpóziumon, amelyet Erdő Péter bíboros nyit meg, nemcsak a három nagy keresztény egyház vesz részt, hanem a zsidóság is képviselteti magát előadókkal. Meglátása szerint a Bibliát vizsgáló konferencia feltárja majd az egyes felekezetek közötti hitbeli különbségeket, hiszen a Szentírást köztudottan másként magyarázzák a különböző egyházak.

Szebik Imre az esztergomi konferenciához kötődően kiemelte: fontosabb az egyezőségek megtalálása, mint a különbségek keresése a felekezetek között. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szimpóziumon megbeszélik a modern kor kommunikációs követelményeihez való igazodást is a Szentírás terjesztése terén. A nyugalmazott evangélikus püspök beszédében a Biblia és a képzőművészetek, zene és irodalom kapcsolatára utalt, valamint arra, hogy a Biblia “emberséget növelő üzenetével jelenik meg” a különböző településeken, sok helyütt az önkormányzatok segítségével bibliákat bemutató kiállításokat vagy előadássorozatokat szerveznek. Megemlítette, hogy a nyári szezon kezdetével az üdülőhelyeken is lesznek bibliai tárgyú rendezvények, tárlatok.

Az MTI kérdésére Tarjányi Béla a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ötször annyi katolikus kiadású Bibliát adtak el, mint az előző év ugyanilyen időszakában. Ezt megerősítette D. Szebik Imre is protestáns részről, amikor a “Mindenki ajándékozzon egy Bibliát!” akció sikeréről beszélt. Ehhez fűződően ugyanakkor egybehangzóan állították, hogy a templomba járók száma stagnál a Biblia éve rendezvényeinek sikerei ellenére, és hangsúlyozták, ezen a téren gyors változásra nem lehet számítani.

(MTI)

Comments are closed.