Forrás: Origo

Az OPEC elnöke szerint az olajexportőr országok addig nem tudják növelni a termelést, amíg nincs valós többletkereslet a nemzetközi olajpiacon. Szerinte az idén csökkent a kereslet, és most is folyamatosan csökken, így a többlettermelést a piacok nem tudják felszívni.

Sakib Helil OPEC-elnök hétfőn az algériai rádiónak azt is mondta, hogy az olaj árának változását nem lehet megjósolni. – Csak azt tudom mondani, hogy az árak magasak maradnak, az év végéig is – jelentette ki, de hozzátette: nem gondolja, hogy hordónként 200 dollárt érnének el a közeljövőben.

A hét végén, a termelő és a fogyasztó országok szaúd-arábiai értekezletén a vendéglátó kormány akár napi 2,5 millió hordós termelésnövelést ígért másfél éven belül, ha lenne kereslet. Az efféle nyilatkozatok azonban csak átmeneti profitkivételt okoznak az olaj szabadpiacán, majd a spekuláció tovább tornássza fölfelé az árakat, mert a dollár alig mozdul, és az értékpapírpiacok gyengék. A legújabb spekulációs megfontolás az, hogy EU – amerikai követelésre – még várhatóan hétfőn fölerősíti szankcióit Irán ellen, illetve – washingtoni lapokban megjelent találgatások szerint – Izrael esetleg bombázná az iráni atomipari létesítményeket.

Hétfő délben az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként 136,07 dollár volt a legközelebbi, augusztusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,21 dollárral drágább a pénteki zárónál. Korábban reggel 72 centtel, majd 1,19 dollárral volt drágább a pénteki zárónál. Múlt hétfőn napközben 139,32 dollárig drágult, ez a legújabb árcsúcsa.

Comments are closed.