Forrás: MNO

Nem sikerült békét kötni a község lakóinak a helyi romákkal

2008. június 14. 00:00Több száz helyi vett részt tegnap Pátkán a rendkívüli falugyűlésen, amelyre meghívták a Magyar Gárdát is. A helyiek ismételten kinyilvánították, hogy Pátkán nem faji kérdésről van szó, csak egy agresszív kisebbség szítja a békétlenséget, és teszi pokollá a helyiek életét. Az érkező Magyar Gárda nyugat-dunántúli osztagai rendezett sorokban vonultak fel a helyszínen. Nem vette át az úgynevezett együttélés szabályzatát Száva Vince a pátkai romák képviseletében a felvonuló helyieket vezető Füri Béla polgármestertől. Száva azt hangsúlyozta, hogy az ő célja is a béketeremtés, viszont ehhez nem jó alap, ha “a Magyar Gárdát masíroztatják a falu utcáin az amúgy is megfélemlített és súlyosan megfenyegetett romák között”.

Nemcsak a Magyar Gárda menetelt, de Mohácsi Viktória szabad demokrata európai parlamenti képviselő vezetésével legalább félszáz roma érkezett a településre. Mohácsiék körbesétálták a demonstráló helyieket, majd a település másik, cigányok lakta végébe vonultak. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt, a demonstrálókat kordonokkal választották el egymástól. A helyiek sem a korábban megtámadott házakig, sem pedig a Mohácsi vezette csapat közelébe nem férhettek.

Füri Béla polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy békés szándékuk ellenére nem sikerült a dokumentumot átadnia a romák képviselőjének. Ezután a helyi demonstrálók szétszéledtek. A Magyar Gárda a Szózat eléneklése után szintén távozott. Mohácsi Viktória azzal indokolta jelenlétét, hogy nem lehet tétlenül nézni a “náci bandák” grasszálását, akik romákat támadtak meg, a támadás indoka egyértelműen rasszista volt, ezért minden romának kötelessége, hogy megvédje őket.

Száva Vince szintén hajthatatlan volt abban a kérdésben, hogy rasszista eseményről van szó. Az Országos Cigány Önkormányzat képviseletében is megjelentek az eseményen, egyikük kérdésünkre azt mondta: azért jöttek, hogy kifejezzék szolidaritásukat, és ha kell, még több roma fog idevonulni az ország minden részéről, hogy megvédjék a pátkai testvéreiket. Azt, hogy rasszista lenne a Molotov-koktélos merénylet, illetve a demonstráció kiváltó oka, ezt a helyiek mindvégig kitartóan cáfolták. Ezután a pátkai alpolgármester hosszasan tárgyalt az öszszegyűlt romákkal.

A demonstráció végén, ami úgy tűnt, békésen befejeződik, egy kisebb csoport elrohant, azt kiabálva, hogy megöllek. A rendőrök megpróbálták megfékezni őket, a higgadtabb romák igyekeztek társaikat csitítani. A romák azért riadtak meg, mert azt állították, hogy tíz csuklyás idegen megpróbálta megtámadni az egyik család házát, fegyvernek látszó tárggyal. A rendőrök azonnal a helyszínre siettek, de nem találtak senkit.

Az biztos, hogy a nyíregyházi cigányok már szervezték az őrséget a családok védelmére. Lapzártánkkor a hangulat egyre feszültebbé vált, a korábbi támadással a helyi romák a Magyar Gárdát vádolták.

Comments are closed.