Forrás: BPI

Podmaniczky-díjat kapott

a zalai Kisvásárhely

Kisvásárhely, 2008. június 23., hétfő

A település határában lévő zsidó temető muszlimok és keresztények által közösen elvégzett felújításáért Podmaniczky-díjat kapott Kisvásárhely – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a település körjegyzője.

Zala megyéből egyedüliként kapta meg a díjat a Város- és Faluvédők Szövetségétől a település. Az elismerést Kisvásárhely polgármestere, Reicz Jánosné a hétvégén vette át Ráday Mihálytól, a szövetség elnökétől – mondta Bolek Zoltán.

Kisvásárhely és Mihályfa körjegyzője, aki egyben a Magyar Iszlám Közösség elnöke, hozzátette, hogy a díj indoklása szerint azért tartották elismerésre méltónak erőfeszítéseiket, mert muszlimok és keresztények közös munkájával indították el értékmentő munkájukat.

A Zalaegerszeg és Sümeg közötti út mentén lévő temetőt évtizedeken át elhanyagolták, fák, bokrok nőtték be és szeméttel hordták tele. A tavaly nyáron elkezdett felújításnak köszönhetően kitisztították a területét, amelytől láthatóvá váltak a földre döntött sírkövek, az egykori kőkerítés nyomai és a rókák vájta lyukak.

Az alig 70 lakosú Kisvásárhelyen tavaly mintegy 180 ezer forintot áldoztak a temető felújítására, az iszlám közösség pedig munkával és az önkéntesek ellátásával járult hozzá a költségekhez. Kivágták a fákat, bokrokat, eltakarították a gazt és a szemetet, a feldőlt sírköveket pedig letisztították. A kőkerítés elkészítéséhez a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség 200 ezer forintot utalt át a település számlájára.

A Kisvásárhellyel szomszédos Mihályfán a második világháborúig éltek zsidók, a településnek zsinagógája is volt, sőt a régi plébánia épülete eredetileg szintén zsidó tulajdonban volt. A közigazgatásilag a kisebb településhez tartozó temetőben is az egykori mihályfai lakosok nyugszanak.

Kisvásárhely egyike annak a két településnek, amelynek közössége – nyolc magánszemély, két házaspár, egy cég és egy civil szervezet mellett – elnyerte idén a Város- és Faluvédők Szövetségének elismerését. A másik település Városlőd volt, melynek közössége a helyi – megrepedt, megsüllyedt – műemlék templom megmentéséért és megújításáért kapta meg a Podmaniczky-díjat.

BreuerPress

Comments are closed.