Forrás: Múlt-Kor

Az első földművelők a Közel-Keleten zöld gyöngyöket viseltek amulettként, hogy megvédjék a termést és önmagukat az ártó szellemektől.

Daniela Bar-Joszef Majer, a Haifai Egyetem kutatója, valamint Naomi Porat, a Jeruzsálemi Geológiai Kutatóintézet munkatársa összesen 221 gyöngyöt vizsgált meg, amelyeket Izraelben nyolc kőkori helyszínen találtak. A régészeti helyszínek keletkezését 11600 és 8200 évvel ezelőttre datálják – olvasható a BBC News hírei között.

A fehér, fekete, barna, sárga és vörös gyöngyöket sok évezreddel a földművelés megjelenése előtt készítették, ám az izraeli kutatók szerint a zöldszínű gyöngyök számottevő mennyiségben csupán tízezer éve, a mezőgazdaság elterjedése idején jelentek meg a Közel-Keleten.

A gyöngyöket a legkülönfélébb ásványokból készítették, s az ősi földművelők komoly erőfeszítésekre voltak hajlandók, hogy megszerezzék a készítésükhöz szükséges alapanyagot. Ezt bizonyítja, hogy a felhasznált ásványok mindegyike távoli lelőhelyekről, egyebek közt Szíria északi részéről, Ciprusról vagy Szaúd-Arábiából származott.

A kutatók meggyőződése szerint a zöld szín a rügyező leveleket, a zsenge vetést jelképezte, ily módon a sikeres aratás és emberi termékenység óhaját testesítette meg. A földművelés elterjedése ugyanis demográfiai változásokat idézett elő: magasabb lett a születésszám, de növekedett a gyermekhalandóság is.

“Az ősi földművelők új kulturális fortélyokat találtak ki, hogy kezelni tudják ezeket a változásokat. A zöld gyöngyöket feltehetően amulettként viselték, hogy elriasszák az ártó szellemeket. Ugyanakkor varázsszerként is alkalmazták őket, hogy megőrizzék a növények és az emberek termékenységét” – vélekednek az izraeli tudósok, akik leleteikről a Proceedings of National Academy of Sciences, azaz az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának hivatalos folyóiratában számoltak be.

(Múlt-kor/MTI)

Comments are closed.