Forrás: Híradó

Panoráma

Olmert szerint a “nyugalom” törékeny és rövid életű lesz

Életbe lépett csütörtök reggel a Gázai övezetben a Hamász iszlamista szervezet és Izrael közötti tűzszünet, amelynek tartósságával kapcsolatban mindkét fél borúlátó.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvás közép-európai idő szerint 5 órakor lépett életbe.

A tűzszünetet megelőzően csütörtök hajnalban izraeli rakéta megölt egy palesztin fegyverest egy másikat pedig megsebesített Gáza városától délre – közölték orvosok. Izrael déli részére tucatnyi rövid hatótávolságú palesztin rakéta és aknagránát hullott, amelyek nem okoztak komolyabb károkat.

A “nyugalom” törékeny, és feltehetően rövid életű lesz – mondta Ehud Olmert izraeli kormányfő Tel-Aviv közelében mondott beszédében, hivatalos megállapodás híján a fegyverszünet helyett kevésbé pontos kifejezést használva.

A Hamász és más terrorista szervezetek … nem változtattak irányvonalukon és nem lettek békepártiak – jegyezte meg szerdán a kormányfő, ismételten kilátásba helyezve egy gázai övezeti behatolást, ha a tűzszünet összeomlik.

A Hamász, amely tavaly júniusban vette át erővel az ellenőrzést a Gázai övezet felett a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahtól, az ellenségeskedések felfüggesztésétől az izraeli blokád enyhülését várja.

Comments are closed.