Forrás: HVG

Nem elkülöníthetőek a kérdések

„Egyazon csomagnak” kell tekinteni a libanoni politikai erők megegyezését, a Hamász és Izrael közötti tűzszünetet, valamint a szíriai-izraeli tárgyalásokat – nyilatkozott a szíriai külügyminiszter csütörtökön egy arab lapnak.

Ezek a kérdések egy „egységes csomag” részei, amelyeket nem lehet egymástól elszigetelten szemlélni – jelentette ki Valíd Moallem az as-Sark al-Auszatnak.

Az Izraellel való közvetlen tárgyalások lehetőségéről azt mondta: „nagyon nehéz elkezdeni a közvetlen tárgyalásokat, amíg a megállapodás alapvető elemeit nem rögzítettük”.

Szíria az 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík visszaadását követeli Izraeltől a két fél közötti, közvetett formában folyó tárgyalásokon.

A szíriai kormány képviselői az utóbbi napokban többször is utaltak saját szerepükre a Szíria-barát libanoni ellenzék és a Nyugat támogatását élvező parlamenti többség közötti politikai alku megszületésében. Állítólag a Hamász és Izrael között csütörtökön életbe lépett tűzszünet is Damaszkusz támogatásával jött létre.

Comments are closed.