Forrás: MNO

2008. június 9. 00:00xinhua.net

A kínai hírügynökség francia nyelvű szolgálata Pekingből küldött jelentésében számol be arról, hogy a kínai törvényhozás feje fogadta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. Szili és Vu azon kölcsönös reményét fejezte ki, hogy a magas szintű kapcsolatokat a jövőben is fenntartják a különbizottságok, baráti csoportok és a két parlamenti testület egyéb szektorai között. Vu elmondta, Szili Katalin kínai látogatása erősítette a két nemzetgyűlés közötti kapcsolatokat, és megköszönte a szecsuani földrengés óta küldött magyar segítséget. Szili reményét fejezte ki, hogy Magyarország megerősíti együttműködését Kínával a tudományok, a gyógyászat, a kereskedelem és a pénzügyek terén, valamint azt, hogy elősegíti Kína és az EU kapcsolatait. Kijelentette azt is, hogy Tajvan és Tibet Kína belső ügye, és hogy Magyarország szilárdan támogatja az egy Kína elvet.

Liu Jatung kínai elnöki tanácsos asszony Pekingben találkozott a Szili Katalin által vezetett magyar parlamenti küldöttséggel, és felhívta a két felet, hogy működjenek együtt a kétoldalú kapcsolatok magasabb szintre emelésében. Szili Katalin elmondta, hogy jövőre Magyarországon fogadja a kínai kulturális fesztivált, amelyet Kínában magyar fesztivál követ.

uai

Belo Horizontének Magyarország és Tordas iránt közismerten nagy érdeklődést mutató polgárait a brazil médium arról tájékoztatja, hogy Hiller István oktatási miniszter és a történelemtanárok országos szövetsége is tiltakozik Kosaras Péter Ákos igazgatóvá történt kinevezéséről. A történelemtanár az interneten megjelent „különféle felvételeken” Waffen-SS egyenruhában látható. Az ANSA olasz hírügynökség jelentésére támaszkodó beszámoló szerint a tanár azzal védekezett, hogy az „SS- ruhát a hagyományok megőrzése céljából” vette fel.

REUTERS

„Elkerülhetetlennek” tűnik az iráni nukleáris létesítmények izraeli bombázása, mivel láthatólag kudarcot vallottak a Teherán elleni szankciók és azok nem akadályozták meg Iránt, hogy az ne tegyen szert „bombagyártási potenciálra”. (Magyarországnak szintén van „bombagyártási potenciálja” – L. I.) Ezt Olmert izraeli miniszterelnök helyettese, Saul Mofaz közlekedési miniszter jelentette ki.

World Tribune

A világ legfontosabb híreinek közlésére szakosodott amerikai hírportál Kairóból jelenti, hogy egyiptomi hírszerző forrásokból arról értesült: Izrael hadserege a Gázai övezet nagyszabású invázióját készíti elő. A támadás egy időben több ponton történne és a Hamász-rendszer elpusztítását, illetőleg jelentős legyengítését szolgálná. Ehud Barak védelmi miniszter szintén és ismételten figyelmeztetett a Gázai övezet elleni invázióra.

Comments are closed.