Forrás: MNO

Az Egyesült Államok kivonul az ENSZ emberi jogi tanácsából

2008. június 9. 00:00

Kétévi kényszeredett mosolyfesztivál után kivonul az ENSZ emberi jogi tanácsából az Egyesült Államok, mondván, a testület az emberi jogokat sárba tipró országok befolyása alá került. A tüntető távolságtartás szépséghibája, hogy a csak megfigyelői státusú Washington más, az emberi jogi szólamokkal szívesen dobálózó nyugati partnerével együtt a homokba dugta a fejét, amikor a testület nemrégiben több jogsértő országot is tagjává választott.Hátat fordít az ENSZ emberi jogi tanácsának (UNHRC) az Egyesült Államok – jelentették ki fű alatt washingtoni diplomaták az Európai Uniót képviselő kollégáiknak, hozzátéve, hogy megelégelték a testület által kínált látszatmegoldásokat az emberi jogok terén. A közkeletű bírálatok szerint az Oroszország és Kína támogatását élvező mozlim országok egymással vagy Afrikában lévő tagtársaikkal vetélkednek a testület feletti befolyásért. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet márciusban vette célba a fórumot, azért, mert az inkább a tagállamok tekintélyére ügyel kínosan, semhogy az áldozatokra figyelne. Mint állítják, bár fáradhatatlanul kritizálja Izraelt a palesztinok elnyomásáért, a háború sújtotta szudáni Dárfúrban az UNHRC semmit nem ért el.

Washington határozott kivonulásának némileg képmutató színt kölcsönöz a tény, hogy nemrégiben több, az emberi jogokat sárba tipró ország is bekerült a 47 tagú testületbe. “A demokratikus országok viszsza nem térő lehetőséget vesztegetnek el az emberi jogokért való kiállásban” – vélte Hillel Neuer, a UN Watch nevű megfigyelő szervezet vezérigazgatója.

Mint máskor, az idén földrajzilag elosztandó 15 tanácsi helyről most is a háttéralkuk döntöttek. Ezek nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják a kiválasztási feltételeket, például, hogy az ideális jelölt többé-kevésbé makulátlan emberi jogi teljesítményt mutasson fel, nem beszélve olyan szempontokról, mint a sajtó szabadsága. Így történhetett, hogy az Ázsia számára fenntartott helyek közül Pakisztán sikerrel pályázott újra Dél-Korea és Japán társaságában, annak ellenére, hogy a Freedom House éves jelentése folyamatosan elítéli Iszlámábádot. Kétségek övezték Brazília jelöltségét Dél-Amerikában Argentína és Chile mellett, ahogy Zambia vagy Gabon sem aratott osztatlan tetszést szándékával. Kelet-Európában egyébként Ukrajna és Szlovákia küzdött meg két helyért, sikerrel tartva távol Szerbiát. A Nyugat-Európa számára kiírt ugyancsak két mandátumért Párizs és London diplomáciai offenzívát indított New Yorkban, nehogy Spanyolország kiüthesse őket a nyeregből.

A genfi székhelyű UNHRC 2006-ban alakult, miután jogelődje, az emberi jogi bizottság elvesztette hitelét, mert nem sikerült eredményt produkálnia az általa bírált államokkal szemben. Nem mintha az utódszervezet több sikerrel kecsegtetné a jogvédőket. Washington kezdettől fogva tiltakozott megalapítása ellen, s nem volt hajlandó küldöttet delegálni a kirakatszervezetté zilált testületbe, amely munkáját azóta is az emberi jogi szólamokkal dobálózó nyugati államok távolságtartása mellett végzi.

Ágoston Zoltán

Comments are closed.