Forrás: kultura.hu

Biblia-kiállítással, fáklyás kirándulással és egyebek mellett „világító ásványokkal” várják az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján a baranyai megyeszékhelyen, ahol estétől tárlatvezetéssel a Klimo könyvtár és több múzeum is látogatható.

Pécs(MTI) – Az egykori püspöki, ma egyetemi Klimo könyvtár ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt és a Biblia Éve 2008 programsorozathoz kapcsolódóan különleges tárlaton mutatja be a püspökség bibliagyűjteményének legszebb, legértékesebb darabjait. Az érdeklődők a könyvtár más kiállításain megismerkedhetnek a nyomdászat és a könyvkészítés XV-XIX. századi fejlődésével, azon belül is az ebben az időszakban készült orvostudományi munkákkal.

Szombaton délután egy óráig nyílt napot tart a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és éjfélig látogatható az ókeresztény emlékeket bemutató Cella Septichora látogatóközpont. A Pécsi Ifjúsági Központ tűzugrást, valamint tűzön járást szervez a bátor vállalkozóknak.

A Múzeumok éjszakáján több pécsi gyűjtemény nyitva tartása meghosszabbodik. Esti tárlatvezetésre várják a látogatókat a Csontváry, a Zsolnay, a Vasarely, a Várostörténeti Múzeumban, valamint az erre az alkalomra ismét megnyíló Reneszánsz Kőtárban.

A Modern Magyar Képtárban rézfúvós koncert lesz, a Természettudományi Múzeumban Magyarországon talált ásványokból nyílik tárlat Világító ásványok címmel. A Néprajzi és a Régészeti Múzeum családoknak rendez játékos, kézműves foglalkozásokat, utóbbi íjászbemutatóra, továbbá jakabhegyi fáklyás kirándulásra várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Vasarely-kiállítás szombaton még látható, utána öt hónapig nélkülözni kénytelen a pécsi közönség. A múzeum anyagát ugyanis az egri Nagy-Zsinagóga Galériában, valamint Írországban és Franciaországban mutatják be. A gyűjtemény, több magángyűjtő tulajdonában lévő Vasarely-alkotással kiegészítve, november 15-én tér vissza a baranyai megyeszékhelyre.

A Múzeumok Éjszakájáról bővebb tájékoztatást nyújt a www.muzeumokejszakaja.hu oldal.

Fotó:

Nándorfi Máté

Comments are closed.