Forrás: MNO

A békesség, a nyugalom, a tisztesség és az összefogás jelszavával, s a Magyar Gárda mintegy 120-130 tagjának részvételével, rendőri biztosítás mellett tartottak falugyűlést pénteken Pátkán; a fórumot a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség szervezte.A demonstráció a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint “rendben, nyugalomban zajlott, nyolc embert igazoltattak, további rendőri intézkedésre nem került sor”. A falu roma lakosai nem voltak ott a mintegy háromszáz helyi lakos részvételével tartott demonstráción, mivel az Országos Cigány Önkormányzat – ifj. Bogdán János szóvivő tájékoztatás szerint – arra kérte őket, maradjanak távol, ne üljenek fel provokációnak. Ők a falugyűlés ideje alatt a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyarországi Kisebbségek Pártja által szervezett békés demonstráción vettek részt, előadásokat hallgattak. Ott volt Mohácsi Viktória, az Európai Parlament képviselője, Oláh József, a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke és Kolompár Ernő Fejér megyei vajda is.

A falugyűlésen Füri József, a rendezvényt összehívó civil szervezet elnöke kiemelte: az elmúlt hetek történései, a roma házak elleni Molotov-koktélos támadás felszínre hozták a régi problémákat, azt, hogy a roma kisebbség egy csoportja nem tartja be az együttélés szabályait. “Pátkán nincs romaellenesség, évtizedek óta békésen élünk együtt az itt lakó, tisztességes roma családokkal” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azok számára, akik nem tartják be az együttélés szabályait, nincs hely a faluban. Békére, nyugalomra intette a helybelieket a község katolikus plébánosa és a református lelkész is. Füri Béla (független) polgármester azt hangsúlyozta, hogy ami történt, nem “romaügy”, s a Molotov-koktélos támadás után kialakult feszült helyzetet oldani, a sérelmeket orvosolni kell, de ehhez nyugalomra, toleranciára és a társadalmi béke megőrzésére van szükség. Bejelentette, hogy a képviselő-testület megalkotta Pátka község együttélési szabályzatát, “kódexét”, amely rögzíti a helyi “törvényeket”, amelyek betartása a békés együttélés, a falu nyugalma érdekében valamennyi pátkai polgár számára kötelező lesz, ha azt elfogadja a falu közössége.

A szabályzatot a falugyűlésen átadta a civil szövetség elnökének, azt a rendezvény végén a roma közösség képviselőinek is át akarta volna nyújtani, de közülük senki nem vette át. Száva Vince, az MNEKÉE elnöke ezt azzal indokolta, hogy a romák a történtekben áldozatok, nem ők követték el a bűncselekményt, s a petícióval a kialakult probléma nem oldódik meg. A jövő héten közösen keresik majd a polgármesterrel a békés rendezés lehetőségét – tette hozzá.

A falugyűlésen Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya egyebek között kijelentette: a cigány társadalom a hatalomtól várja problémáira a megoldást, de az nem fogja megoldani, annak sokkal fontosabb, hogy fillérekért szavazóbázisként működjenek. A gyűlés végén a gárda tagjai árpádsávos zászlókkal vonulva – előttük és mögöttük rendőrökkel, a helybeliek és a rendőrök sorfala között – a falu romák lakta része felé indultak, majd elhagyták Pátkát. Már elvonulóban voltak, amikor a roma falurész végéről “Támadják az embereket!” kiáltozás riasztotta a jelenlevőket. A rendőrök és a kommandósok azonnal reagáltak. Átfésülték a környéket, de sem embereket, sem támadásra utaló körülményt nem találtak, a rendőrség közleménye szerint vaklárma volt a riasztás. 

(MTI)

Comments are closed.