Forrás: MNO

2008. június 4. 00:00The Washington Post

Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója és William Odom nyugalmazott altábornagy a liberális amerikai lapban megjelent cikkükben keményen támadják George Bush elnök Irán-politikáját, azt írva: a mézesmadzag és a korbács „látszólagosan okos kombinációja”, beleértve, hogy gyakran Bush kijelenti: semmilyen lehetőség nincs kizárva Irán kapcsán, egyszerűen erősíti Teherán azon vágyát, hogy saját nukleáris fegyverekre tegyen szert. Sajnos, írják a szerzők, az ilyen „mézesmadzag- és korbácspolitika” talán medvék, de komoly országok esetében nem működik. E politika nem működött sem Pakisztán, sem India esetében. Egy Irán elleni amerikai légitámadás vagy egy kevéssé hatékony izraeli bombázás Teherán atomprogramját legfeljebb hátráltatná. Az viszont biztos, hogy destabilizálná a Közel-Keletet és Afganisztánt; akadályozná az olajszállítást és minimum növelné a háború máris nagy költségeit. A Közel-Keleten bekövetkező zűrzavar pedig Amerikának és Izraelnek is ártana. Egyszerűen semmi nem zárja ki, hogy az elrettentés elve ne működne Irán esetében éppen úgy, mint egykor a Szovjetunió és Kína esetében. Csak a paranoiásak és a demagógok állíthatják be az iráni rezsimet öngyilkosként, amely hajlandó lenne felrobbantani atombombáját elsőnek, majd megsemmisülni.

Information Clearing House

„Miért cenzúrázta az amerikai média Desmond Tutu gázai útját?” – kezdi cikkét a népszerű amerikai honlap. Talán nem volt hír, hogy a Nobel-békedíjas dél-afrikai püspök meglátogatta egy izraeli mészárlás színhelyét, és ott kemény szavakkal ítélte el a zsidó állam jogsértéseit? Izrael megtagadta Tututól a belépést, és így a négy évtizede az emberi jogokért harcoló püspök Egyiptom felől lépett be az övezetbe. De Izrael most már akadályozza Carter volt amerikai elnököt, az amerikai Finkelstein professzort, sőt az ENSZ emberjogi tanácsának tagjait is, hogy

a helyszínen tájékozódjanak. Csak nem antiszemita mindegyik, és nem lehet megbízni bennük? A cikk azzal zárul, hogy a jelek szerint a „büntetlenség kultúrája” éppen úgy kiterjed az amerikai médiára, mint az izraeli vezetőkre, akik Bét Hanúnban – ahová Tutu ellátogatott – 18 palesztint öltek meg.

Asia Times

A pánázsiai honlap vezető véleménycikkében a nemzetközileg ismert újságíró, Pepe Escobar tragikomikus látványnak tartja, ahogyan az amerikai elnökválasztás jelöltjei egymással versengve fejezik ki hűségüket Izrael iránt. Ennek a versengésnek

a győztese egyértelműen

az amerikai Izrael-lobbi, amely hatalmasabb még az amerikai fegyverlobbinál is. De azt, aki erről Amerikában beszél, azonnal antiszemitának nevezik, írja Escobar.

Comments are closed.