Forrás: MNO

Négynapos vigasság és középkori piactér Dobó váránál

2008. június 4. 00:00

A Dobó István téren, Egerben július 17-én nyílik a középkori  piactér, amely négy napon át fogadja színházi előadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal, táncházi programokkal,  pompás étkekkel, italokkal az arra látogatót.Idén a belépés a középkori jelmezes forgatagba ingyenes, néhány programra kell csupán jegyet venni. Három színházi társulat színészei (Egri Gárdonyi Géza Színház, a HOPPart Társulat, a pécsi Üres Tér Társulat) adja elő Harangi Mária rendezésében a La Mancha lovagja című musical piactérre alkalmazott változatát. A HOPPart Társulat egy olyan színművészetin végzett színészosztályból alakult, amelynek tagjai speciális zenei képzést kaptak egyetemi éveik alatt, és a diplomaosztó után együtt maradtak. A pécsiek sem csak színészek, tűzzsonglőrök is. Más színházi csoportok is középkori előadásokkal készülnek: a Ládafia Műhely bemutatja Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj és Az ördög kilenc kérdése című produk-

cióját, a János vitézzel érkezik Boka János és társulata, Mátyás királyt és Az égig érő fát hozza a Dobó térre Bakos Árpád és Vukosavljev Iván.

Tavaly nagy sikere lehetett az egri várban bemutatott “kivégzésnek”, ugyanis az idén már kínzópark települt a várba. A főtéren pedig a Székesfehérvári Szabad Királyi Lovagok Rendje rendez nyilvános kivégzést, s a Nánai Solymos Vitézek boszorkányt égetnek.

Aki csendesebb elfoglaltságra vágyik, a Zsinagóga Galériában megtekintheti a Székely Bertalan képeiből nyílt kiállítást, melyhez az Egri Nők a Városért Egyesület Bakó Zsuzsannával, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészével portréfilmet is készített a ma nem kellően ismert festőművészről. Az Egri nők című alkotást közadakozásból az egyesület vásárolta meg, hogy Egerben mindenki láthassa, majd a Magyar Nemzeti Galériának adományozták. A hölgyek ma élő utódai egyebek közt a portréfilm elkészítésével igyekeztek méltóvá lenni több mint száz éve élt elődeikhez. Most azt tervezik, hogy szintén közadakozásból sokszorosítják az 57 perces filmet, hogy eljuthasson az ország általános és középiskoláiba.

Varga Klára

Comments are closed.