Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

Állítólag egy csoport, vascsövekkel felfegyverezve rohant a romák házai felé

Rohamrendőrök indultak a romák házai felé a Fejér megyei Pátkán pénteken kora este, mikor a településen szervezett gyűlés után állítólag egy vascsövekkel felszerelt csoport jelent meg a házaknál. Hogy pontosan mi történt, még nem tudni – tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A településen a helybeliek a Magyar Gárdával tartottak gyűlést és az ott lakó romákkal akartak együttműködési kódexet aláíratni. A romák az aláírást megtagadták.

Pátkán a múlt héten kedden hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák házaira. Senki nem sérült meg. A támadással három polgárőrt gyanúsítanak. Őket előzetes letartóztatásba helyezték emberölés kísérletének gyanújával, egyikük a rendőrség szerint beismerő vallomást tett.

A pátkaiak múlt pénteken fórumot hívtak össze, hogy kiálljanak a polgárőrök mellett, és pénzt gyűjtsenek családjaiknak. A fórum után többen a romák házai elé vonultak, de összecsapás nem volt.

A helyi civil összefogás hétfőn petíciót adott át a pátkai polgármesternek, egyebek mellett azt követelték, hogy fokozza a rendőri jelenlétet a településen.

Pénteken a pátkaiak újabb gyűlést szerveztek, ezen a Magyar Gárda tagjai is megjelentek. A helyi nem-roma lakosok egy része együttműködési kódexet akart aláíratni a romák képviselőivel. Ők ezt megtagadták, mondván, hogy korábban őket támadták meg Molotov-koktélokkal, így csak az önkormányzattal hajlandóak tárgyalni. A gyűlés pénteken délután véget ért.

Mikor a Magyar Gárda, és a gyűlés többi résztvevője elment, sikoltozás hallatszott a romák házai felől. Állítólag egy csoport, vascsövekkel felfegyverezve rohant a házak felé. A településen a biztosítást ellátó rohamrendőrök elindultak a helyszínre.

Comments are closed.