Forrás: Index

Úgy látszik teljesen fölösleges lefagyasztani a magokat, ha meg akarjuk menteni a növényfajokat az utókor számára. Egy datolyamag forró és száraz helyen élte túl az elmúlt kétezer évet, és olyan jó állapotban maradt, hogy sikerült kicsíráznia. Ez most a legöregebb mag, amely kicsírázott, a korábbi rekorder egy 1300 éves lótuszmag volt, de a belőle kifejlődött növénynek súlyos genetikai problémái voltak.

Sarah Sallon izraeli kutató szerint a Holt-tenger szélsőséges klímája segített a magnak túlélni a két évezredet. A növény egyébként pont abból a korból származik, amikor ezen a környéken kiváló datolyák teremtek, írta a New Scientist. Az első genetikai tesztek szerint a magonc különbözik a mai datolyáktól, de egy vizsgálat alapján nem érdemes tudományos következtetéseket levonni, ezért a tudósok további magok elemzését tervezik.

Comments are closed.