Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

A Fejér megyei település péntek este ismét hallatott magáról: a Magyar Gárda gyűlése után állítólag egy vasbotokkal felszerelkezett csoport indult a romák házai felé, de a kivezényelt rohamrendőrök nem találták meg az összecsapás nyomait

Nem találtak semmilyen, támadásra utaló jelet a rohamrendőrök pénteken este Pátkán, miután sikoltozásra figyeltek fel a falu életét rendezni kívánó gyűlés után. A településen a helybeliek a Magyar Gárdával tartottak gyűlés és az ott lakó romákkal akartak együttműködési kódexet aláíratni. A romák az aláírást megtagadták, mert ultimátumnak tekintették. A gyűlés után a romák házai felől sikoltozás hallatszott és a rendőröknek azt mondták, hogy egy vasbotokkal felszerelt csoport megy arra.

Pátkán a múlt héten kedden hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák házaira. Senki nem sérült meg. A támadással három polgárőrt gyanúsítanak. Őket előzetes letartóztatásba helyezték emberölés kísérletének gyanújával, egyikük a rendőrség szerint beismerő vallomást tett. A pátkaiak múlt pénteken fórumot hívtak össze, hogy kiálljanak a polgárőrök mellett, és pénzt gyűjtsenek családjaiknak. A fórum után többen a romák házai elé vonultak, de összecsapás nem volt. A helyi civil összefogás hétfőn petíciót adott át a pátkai polgármesternek, egyebek mellett azt követelték, hogy fokozza a rendőri jelenlétet a településen.

Pénteken a pátkaiak újabb gyűlést szerveztek, ezen a Magyar Gárda tagjai is megjelentek. A helyi nem roma lakosok egy része együttműködési kódexet akart aláíratni a romák képviselőivel. Ők ezt megtagadták, mondván, hogy korábban őket támadták meg Molotov-koktélokkal, így csak az önkormányzattal hajlandóak tárgyalni.

A kódexet – ami a gyűlés szervezői szerint a település összes lakójára egyaránt vonatkozna – egyébként a polgármester akarta átadni. A falu vezetője a gyűlésen beszédében azt mondta: Pátkán nem a romákkal van a baj, hanem csak egy-két családdal.

A gyűlés pénteken délután véget ért. Mikor a Magyar Gárda, illetve a gyűlés többi résztvevője elment, sikoltozás hallatszott a romák házai felől. Állítólag egy csoport, vascsövekkel felfegyverezve rohant a házak felé. A településen a biztosítást ellátó rohamrendőrök elindultak a helyszínre.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendőrök végül semmit nem találtak a helyszínen. Egyelőre olyan tanú sincs, aki el tudta volna mondani, mi történt. Pátkán megerősített rendőri jelenlét marad, amíg szükséges.

A Független Hírügynökség helybeliektől származó információi szerint a pátkai problémát nem a romák, csupán egy-két család okozza. A problémák egy éve kezdődtek, mikor egy roma fiú ittasan elgázolt egy, a most a Molotov-koktélos támadással gyanúsított polgárőrök családjába tartozó lányt. A lány megrokkant, az autós megúszta az esetet. A romákat akkor életveszélyesen megfenyegették. Nemrég az terjedt el a településen, hogy szintén a polgárőrök családjába tartozó mozgássérült embert bántottak a romák. Ezután történt – múlt hét kedden – a Molotov koktélos támadás.

Comments are closed.