Forrás: MNO

Arab lapszemle

Agymosással és a gyermekek terrorizálásával vádolják szülők az egyes vallási táborok szervezőit – tudhatjuk meg az al-Arabijja.net egyik híréből. Az al-Manár televízió arról tudósít, hogy börtönbüntetésre ítéltek három jordán férfit, mert az ügyészség szerint fegyvert raktároztak a palesztin Hamász számára. Az izraeli telepek építésének leállítását követeli az Arab Liga által elkészített javaslattervezet, melyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánnak terjeszteni – adja hírül az al-Dzsazíra.

Al-Arabijja

Agymosással és a gyermekek terrorizálásával vádolják felháborodott szülők különböző vallási táborok szervezőit Kuvaitban. Állításuk szerint a napilapokban megjelenő programok és kecsegtető hirdetések szövegei sokszor megtévesztőek. Angol nyelvoktatással, illetve Korán-tanulmányok ígéretével csábítanak, ehelyett szélsőséges vallási nézetekkel tömik a gyermekek fejét. Egy szülő például arra panaszkodott, hogy tavaly nyáron két nagyobb gyermekét íratta be egy ilyen nyári táborba. Kilencéves kisfia a táborból való hazatérte után azt kérdezte apjától, hogy milyen messze van Afganisztán, mert a táborban az egyik nevelő azt tanította nekik, hogy aki Afganisztánba megy, és harcol az iszlám ellenségei ellen, az a mennyországba jut.

Al-Manár

Börtönbüntetésre ítéltek három fiatal jordán férfit, mivel a bíróság bizonyítottnak látta, hogy fegyvert raktároztak a palesztin Hamász számára, és terrorcselekményt készítettek elő jordániai célpontok ellen. Az elsőrendű vádlottra 15, míg két társára öt-öt év szabadságvesztést szabott ki a katonai törvényszék. Az ügy kezdete még 2006 áprilisára nyúlik vissza, amikor az ammáni biztonsági szolgálat letartóztatta a három fent említett személyt. Mindez éppen a palesztin külügyminiszter, Mahmúd az-Zahár és magas rangú Hamász-vezető hivatalos látogatása előtt egy nappal történt, melyet aztán a jordán kormány a történtekre való hivatkozással lemondott.

Az ügy a mostani bírósági ítélettel zárult le. A vádlottak védője azonban nem adja fel a küzdelmet: fellebbezést nyújt be arra hivatkozva, hogy megbízói politikai per áldozatai. “Az ügy a Hamász és Jordánia közötti politikai viszály következménye.” A beismerő vallomást pedig veréssel és fenyítéssel csalták ki védenceiből. Tiltakozik a bíróság döntése ellen a Hamász vezetősége is, az ítéletet “zsarnokinak és kegyetlennek” minősítve. Tagadják továbbá, hogy valaha is bármilyen fegyveres akciót terveztek volna akármelyik arab országban, mert fegyveres ellenállásuk csakis a cionista megszállás ellen irányul.

Al-Dzsazíra

Az új izraeli telepek építésének leállítását szorgalmazó javaslatot állított össze az Arab Liga rendkívüli ülése. A Kairóban tartott ülésen az ENSZ-be delegált arab követek, az Iszlám Konferencia Szervezete tagállamainak képviselői és más regionális szervezetek küldöttei vettek részt. Az ülés fő témája az a szaúdi kezdeményezés volt, melynek célja, hogy “megállítsák az izraeli ellenséges akciókat a megszállt területek ellen”, valamint megakadályozzák az új telepek létesítését, “melyek nyilvánvalóan megsértik a nemzetközi törvényeket, és ellenkeznek az 1949-es negyedik genfi megállapodással, illetve más kapcsolódó (az arab államok és Izrael között kötött) szerződésekkel”. A tervezetet a közeljövőben hivatalosan is be kívánják terjeszteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, mivel azonban számítanak az Egyesült Államok vétójára, ezért előbb minden tanácstaggal külön-külön megvitatják majd a kérdést.

Kun Zsuzsanna

Comments are closed.