Forrás: Origo

A békesség, a nyugalom, a tisztesség és az összefogás jelszavával, s a Magyar Gárda mintegy 120-130 tagjának részvételével, rendkívül nagy rendőri biztosítás mellett tartottak falugyűlést pénteken Pátkán; a fórumot a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség szervezte. A megmozdulásrol távol maradtak a helybeli cigány lakosok.

A mintegy háromszáz helyi lakos részvételével tartott falugyűlésen Füri József, a rendezvényt összehívó civil szervezet elnöke arról beszélt, hogy a faluban a polgárőrök által elkövetett cigányok házai elleni Molotov-koktélos támadás, annak a következménye, hogy a cigányok egy csoportja nem tartja be az együttélés szabályait.

Füri Béla (független) polgármester szerint nem “roma-ügyről van szó”, mint elmondta a feszült helyzetet oldani, a sérelmeket orvosolni kell, de ehhez nyugalomra, toleranciára és a társadalmi béke megőrzésére van szükség. Bejelentette, hogy a község képviselőtestülete megalkotta a község együttélési szabályzatát, amely valamennyi pátkai számára kötelező.

A szabályzatot a falugyűlésen átadta a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség elnökének. A rendezvény végén a roma közösség képviselőinek is át akarta volna átnyújtani a szabályzatot, de közülük senki nem vette át a dokumentumot.

Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke ezt azzal indokolta, hogy a romák a Pátkán történtekben áldozatok, nem ők követték el a bűncselekményt, s a petícióval az ott kialakult probléma nem oldódik meg. A jövő héten közösen keresik majd a polgármesterrel a békés rendezés lehetőségét – tette hozzá.

A falu roma lakosai nem voltak ott a demonstráción, mivel az Országos Cigány Önkormányzat – ifj. Bogdán János, szóvivő tájékoztatás szerint – arra kérte őket, maradjanak távol, s ne üljenek fel provokációnak. Ők a falugyűlés ideje alatt a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyarországi Kisebbségek Pártja által szervezett békés demonstráción vettek részt, előadásokat hallgattak.

Az érdekvédelmi szervezet vezetői mellett ott volt Mohácsi Viktória, az Európai Parlamenti képviselője, Oláh József, a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke és Kolompár Ernő Fejér megyei vajda is.

A falugyűlés végén a Magyar Gárda tagjai Árpád sávos zászlókkal vonulva – előttük és mögöttük rendőrökkel, a helybeliek és a rendőrök sorfala között – a falu romák lakta része felé indultak, majd elhagyták Pátkát.

Már elvonulóban voltak a gárdisták, amikor a roma falurész végéről “Támadják az embereket!” kiáltozás riasztotta a jelenlevőket. A rendőrök és a kommandósok azonnal reagáltak, és átfésülték a környéket, de sem embereket, sem támadásra utaló körülményt nem találtak, a riasztás vaklármának bizonyult.

A demonstráción részt vett a község katolikus plébánosa és a református lelkész is, akik békére, nyugalomra intették a helybelieket.

Comments are closed.