Forrás: kultura.hu

Filmek Ausztriáról és Magyarországról? Aki most Sissire vagy az Egri csillagokra, netalán a Rex felügyelőre gondol, téved. A két ország filmkultúrája nagyon sokat kínál, csak fel kell fedezni. A kincsbányász szerepkörét az első soproni Tűztoronymozi szervezői vállalták magukra, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy kényelembe helyezzük magunkat a csillagos ég alatt. Velünk lesz Szabó István és Stefan Ruzowitzky is.

Szabadtéri mozit alakítanak ki idén a soproni Tűztoronynál július 25-től augusztus 2-ig. A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok igazgatóságával együttműködésben megrendezendő Tűztoronymozi nem akármilyen nyári filmszínház, hiszen a bemutatott filmek elsősorban Ausztria és Magyarország kultúrtörténeti érdekességeiről szólnak Idő képekben mottóval. A két ország filmgyártásának múltja és jelene, valamint a helyszín jelentősége állnak a fesztivál középpontjában. Időtlen klasszikusok, az osztrák és magyar mozi legújabb csillagai éppúgy megnézhetők, mint némafilmek és eddig még sosem látott filmkincsek a két ország filmarchívumainak mélyéről.

PénzhamisítókA rendezvényen a nemrég az Európai Filmrendezők Szövetségének elnökévé választottSzabó István Oscar-díjas filmrendezőn kívül olyan jeles művészek is tiszteletüket teszik, mint a karrierjét Az örökösökkel megalapozó, majd a hazájában kasszát robbantó Anatómia első és második részével azt mélyítő, a tavalyi holokausztdrámával, a Pénzhamisítókkal a csúcsra ért Stefan Ruzowitzky. De érkezik a hazánkban kevésbé ismert, Ausztriában igen népszerű Wolfgang Murnberger, illetve a nálunk május elejétől látható dráma, A lefejezett kakas rendezője, Radu Gabrea.

A lefejezett kakasAz esténként fél 9-kor meghívott vendégek előadásával, beszélgetéssel kezdődő programot napi tematika szerint állítják össze. Így téma lesz egyebek között az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve a bor és a filmek kapcsolata. Az alkotások eredeti nyelven, valamint német, magyar, vagy angol feliratozással kerülnek vetítésre.

Comments are closed.