Forrás: MNO

Nagy szükség lenne egy, a kommunista és náci múltat vizsgáló európai intézmény létrehozására. A közös múltat, a diktatúrák rettenetét bemutató intézet közelebb hozhatná a történelemben sokszor egymással szemben álló országokat – hangoztatta a Terror Háza Múzeum főigazgatója hétfőn Budapesten.Schmidt Mária üdvözölte Václav Havel volt cseh államfőnek azt a nemrég Prágában tett kezdeményezését, miszerint Európa emlékezete elnevezéssel egy intézetet kellene alapítani az európai náci és kommunista múlt különböző összefüggéseinek bemutatására.

A kelet-európai országokat több évtizedes hasonló múltjuk köti össze. A múlttal való szembenézés, annak feldolgozása azért fontos, mert megadhatja az együvé tartozás érzését – hangoztatta Schmidt Mária, aki szerint az új intézménynek akár Budapest is otthont adhatna.

Utalt arra is, hogy jövőre Magyarországon európai uniós támogatással elindítják az úgynevezett emlékpontok programot. A tervek szerint középiskolás diákok szólaltatják meg majd interjúkban szüleiket, nagyszüleiket a diktatúrában megélt tapasztalataikról.

A főigazgató szerint amit a fiatalok nem éltek meg, így saját élményeikké válhatnak, meghatározhatja az ő életüket is. Az emlékezés, az örömök, a fájdalmak áthagyományozása tesz egy nemzetet nemzetté – tette hozzá.

Schmidt Mária hétfő este a Budapesti Román Kulturális Intézetben vett részt egy kiállításon. A tárlaton román gyerekek rajzait mutatták be, melyeket szüleiknek, nagyszüleiknek a kommunista diktatúráról szóló tragikus történetei ihlettek.

A román gyerekek rajzaiból összeállított tárlatot a Terror Háza Múzeumban is kiállítják majd. A megrázó képek olyan pillanatokat rögzítenek, amelyek a gyerekekben különösen mély nyomokat hagytak szüleik, nagyszüleik történeteiből. A rajzokon a szögesdrótok, börtönök mellett a szenvedés mindennapi képei; üres hűtőszekrény, sorban állás, és a hideg radiátor mellett fázó emberek jelennek meg.

(MTI)

Comments are closed.