Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

A polgármesteri hivatalban megerősítették, hogy napi 2-3 panasz érkezik hozzájuk a kialakult helyzettel kapcsolatban

Továbbra is feszült a viszony a Fejér megyei Pátkán a helyi roma és nem roma lakosság között. Miközben a rendőrség megemelt létszámmal ügyel a rendre, egy frissen létrejött civil kezdeményezés demonstráló gyűléseket szervez a településen kialakult helyzet miatt. A hírek szerint a péntekre tervezett megmozduláson a Magyar Gárda is részt vesz.

Polgári Összefogás néven civil kezdeményezés indult Pátkán. Hétfőn délután petíciót adtak át a polgármesternek. A petícióban azt követelik, hogy az önkormányzat az emberi együttélés alapvető szabályait minden pátkai lakostól követelje meg. Csatlakozzon azokhoz a településekhez, amelyek a segélyek folyósítását közmunkához kötik, indítson eljárást a köznyugalmat fenyegetők ellen, és fokozza a rendőri jelenlétet.

A polgármesteri hivatalban megerősítették, hogy napi 2-3 panasz érkezik hozzájuk a kialakult helyzettel kapcsolatban, de a polgármester nem nyilatkozott.

A rendőrséghez hivatalos feljelentés nem érkezett, a fokozott közterületi jelenlét azonban tart. A rendőröknek a postás jelezte, hogy nem mer bemenni az egyik utcába, így az utca elején egy rendőrautó figyeli, amíg kézbesíti a leveleket – mondta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Fejér megyei településen kedden hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák lakóházaira. Senki nem sérült meg, a támadással három polgárőrt gyanúsítanak. Őket előzetes letartóztatásba helyezték, a vád ellenük emberölés megalapozott gyanúja. A pátkaiak pénteken fórumot hívtak össze, hogy kiálljanak a polgárőrök ártatlansága mellett, és pénz gyűjtsenek a családjaiknak. A fórum után többen a romák házai elé vonultak, az összecsapást a rendőrök akadályozták meg.

Péntekre újabb demonstráló nagygyűlést terveznek, amelyen a Magyar Gárda is részt vesz.

Comments are closed.