Forrás: Magyar Rádió

Fénykép és ujjlenyomat alapján nyilvántartásba veszik a Rómában élő roma kisebbség tagjait. Az illegális bevándorlókat kiutasítják, a többiek engedélyezett táborokban telepedhetnek le.

A volt Jugoszláviából, Romániából érkezett romákat nyilvántartásba veszik Rómában és egész Lazio tartományban. Fényképes adatbankban ujjlenyomattal. Az illegális bevándorlókat, vagyis azokat, akik hiába EU-s állampolgárok, de három hónapnál hosszabb ideje tartózkodnak Itáliában munka és szállás nélkül, kiutasítják, a többiek a kijelölt táborokban telepedhetnek le.

A Vöröskereszttel közösen végzett, októberre elkészülő nyilvántartást a római roma-biztos, a prefektus Carlo Mosca rendelte el. Rómában jelenleg 15 ezer roma él, egész Olaszországban 140 ezren, a lakosság 0,2 %, Európában Itáliában vannak a legkevesebben, mégsem sikerül rendezni a romák helyzetet. Ezért tartottak hétvégén menetet a római Colosseumnál, Minden nép az emberiséget gazdagítja ! – transzparenssel. A megmozduláson részt vettek a római zsidó közösség tagjai is, és Rómába érkezett a spanyol romák elnöke is.

Tüntetnek szerdán is George Bush amerikai elnök római látogatásával egy időben, miközben Velencében az Északi Liga tüntet az itteni 160 olasz szintinek szánt lakás ellen, Először a szegény velenceieket segítsük! – szlogennel, pedig ezek a szintik olasz állampolgárok, és olyan mesterséget űznek, amelyet az olaszok már nem is ismernek. A helyi hulladékfeldolgozó vállalatnak szállítanak ócska vasat, mások pedig népszerű vándorcirkuszosok.

Sárközy Júlia (Róma)

Comments are closed.