Forrás: Magyar Rádió

A hatóságok így próbálják elfogni az illegális bevándorlókat, hogy aztán kitessékelhessék őket Olaszországból. Akinek van tartózkodási engedélye, a kijelölt táborok valamelyikében telepedhet le.

A volt Jugoszláviából, Romániából érkezett romákat nyilvántartásba veszik Rómában és egész Lazio tartományban. Fényképes adatbankban, jjlenyomattal. Az illegális bevándorlókat, vagyis azokat, akik hiába európai uniós állampolgárok, de három hónapnál hosszabb ideje tartózkodnak Itáliában munka és szállás nélkül, kiutasítják, a többiek a kijelölt táborokban telepedhetnek le. A Vöröskereszttel közösen végzett, októberre elkészülő nyilvántartást a római roma-biztos, a prefektus Carlo Mosca rendelte el.

Rómában jelenleg 15 ezer roma él, egész Olaszországban 140 ezren, a lakosság 0,2 százaléka. Európában Itáliában vannak a legkevesebben, mégsem sikerül rendezni a romák helyzetet. Ezért tartottak hétvégén menetet a római Colosseumnál, Minden nép az emberiséget gazdagítja! feliratú transzparenssel. A megmozduláson részt vettek a római zsidó közösség tagjai is, és Rómába érkezett a spanyol romák elnöke.

Sárközy Júlia (Róma)

Comments are closed.