Forrás: Origo

A labdarúgó Európa-bajnokság német-lengyel mérkőzése után leszúrta szurkolótársát egy férfi Varsóban.

Az osztrák rendőrség elégedett a nyitónappal

A két drukker egyikük lakásán nézte vasárnap a 2-0-ás német sikerrel végződött meccset, nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, majd összeszólalkozott a lengyel csapat teljesítményén.

A 32 éves férfi a szóváltás végén több mint egy tucat késszúrással végzett 51 éves cimborájával, majd feladta magát a rendőrségen.

Klagenfurtban ismeretlen fegyveresek kiraboltak egy német futballturistát a német-lengyel (2-0) összecsapás után.

A 22 éves szurkoló az utcai népünnepélyről tartott szálláshelye felé, amikor három, késekkel-botokkal felszerelkezett férfi körbeállta, és elvette a pénzét, óráját, telefonját, fényképezőjét, valamint a gyűrűjét. A tettesek külföldiek lehettek, mert a “money” szót hajtogatták a rémült áldozatnak.

Az osztrák rendőrség egyébként alapvetően elégedett az első játéknap biztonsági mérlegével, annak ellenére, hogy országos összesítésben 206 személyt vettek őrizetbe kisebb-nagyobb kihágásokért.

Konrad Kogler dandárparancsnok, a belügyminisztérium Eb-szóvivője hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy a nagyobb városokban létesített szurkolózónákban és a nyilvános kivetítők előtt hozzávetőleg 270 ezren nézték békésen a bécsi, illetve klagenfurti nyitómérkőzéseket.

A legtöbb személyt – szám szerint 157-et – a karintiai székvárosban vették őrizetbe, köztük mintegy 140 német huligánt, akik a német-lengyel összecsapás előtt antiszemita tartalmú, neonáci jelszavakkal provokálták a lengyel drukkereket a belvárosban. A meccs után kisebb verekedés is kitört a két szurkolótábor tagjai között, de a kivonuló rendőrök időben megfékezték az egymással hadakozókat, mielőtt még elfajultak volna a dolgok.

Összesen 144 németet, 10 lengyelt, 2 osztrákot és 1 szlovént állították elő az este folyamán. Közülük négyen még hétfőn is rács mögött voltak, a többieket – miután garázdaság miatt megtették ellenük a feljelentést – elengedték. Az eljárás végén valószínűleg kiutasítják őket Ausztriából. 

Bécsben kilenc magáról megfeledkezett drukkert vettek őrizetbe az osztrák-horvát mérkőzés után. A duhajkodó huligánok ellen rendzavarás, testi sértés és hatósággal szembeni ellenszegülés miatt indult eljárás. A belváros közlekedése egyébként a találkozó után összeomlott, mivel a stadionból kiözönlő embertömeg elárasztotta a gyalogos átkelőket. A belső kerületek órákon át horvát zászlótengerben úsztak, amikor a győztes csapat szurkolói hangosan énekelve és lobogókat lengetve végigvonultak az utcákon. 

A hétfői – mindennaposnak ígért – sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a határokon sem mutatkoztak komolyabb gondok eddig, bár több tucat, a hivatalos hatósági nyilvántartásban veszélyesnek minősített személyt irányítottak vissza a június 2-a óta ismét bevezetett ellenőrzések során.

Az ORF televízió közlése szerint a hazaiak mérkőzésének második félidejét 1,5 millióan figyelték a készülékek előtt.

Podolskit ünnepli Németország

A lengyelek elleni győztes találkozó mindkét gólját szerző Lucas Podolskit ünnepelte hétfőn Németország.

Podolski – aki eddig is kedvenc volt – ezúttal nemcsak a két góllal lopta be magát minden korábbinál jobban a németek szívébe, hanem a pályán, s épp a gólok után tanúsított magatartásával. A meglehetősen fiatal, mindössze 23 éves játékos ugyanis sokak szerint korát meghazudtoló bölcsességről tett tanúbizonyságot, sőt megindítóan viselkedett. A gólok után ugyanis – szokásától eltérően – nem csupán kezét nem lendítette a magasba, de nem is rohant kitörő örömmel a társak felé. Ahogyan pedig a korábbi 48 találkozón, a korábbi 25 találat során mindig tette. Ezúttal behunyta szemét, s csaknem sírt, miközben a többiek azért kitörő örömmel ölelték és csókolták őt.

A magyarázatot közvetlenül a mérkőzés után maga a játékos adta meg. Rendkívül őszintén beszélt arról, hogy született lengyelként – akinek számos rokona ma is Lengyelországban él – kettős érzés hatotta át. Természetesen az öröm, amiért a német csapat győztes góljait szerezte, de ugyanakkor a szomorúság is, amiért szülőhazája, Lengyelország ellen. “Soha nem titkoltam, hogy ereimben lengyel vér folyik, miközben labdarúgóként Németországnak köszönhetek mindent” – jelentette ki.

S a történtek után Podolskit senki nem bírálta, még a legvérmesebb, s legvadabb német szurkolók sem. A válogatott vezetői és az újságírók pedig kifejezetten magasztalták a rendkívül tehetséges játékost. Aki – német megítélés szerint – ezúttal nemcsak játékosként tűnt ki, hanem emberként is példát mutatott.

A mérkőzés után Podolski a társakkal együtt előbb a német szurkolók tribünjéhez ment, s köszöntötte őket. Majd pedig útja a lengyel tribünhöz vezetett, átugrott a palánkon, s a lengyel szurkolókkal beszélgetett. Akik a televízió tanúsága szerint kitörő örömmel és szeretettel fogadták őt, s gratuláltak a gólokhoz, még ha azok Lengyelország ellen estek is.

Comments are closed.