Forrás: MNO

Az ENSZ BT zárt ülésen tárgyalta a lelőtt kémrepülőgép ügyét

2008. május 31. 00:00Zárt ülést tartott tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa Grúzia kérésére, hogy megvitassa az ENSZ szerint oroszok által Abházia fölött lelőtt grúz kémrepülőgép ügyét. A BT-ülést a grúz ENSZ-nagykövet kérte, arra a jelentésre hivatkozva, amelyet kedden tett közzé az ENSZ megfigyelői missziója (UNOMIG), s amely szerint “arra lehet következtetni, hogy a (támadó) repülőgép az orosz légierőhöz tartozott”. Az ENSZ-megfigyelők szerint mindkét fél megsértette az abháziai tűzszüneti egyezményt, Oroszország a pilóta nélküli kémrepülőgép lelövésével, Grúzia pedig azzal, hogy berepült az abház terület fölé.

Grúzia hivatalos bocsánatkérést és anyagi kártérítést követel Oroszországtól, míg Moszkva cáfolja, hogy orosz vadászgép lőtte volna le a gépet. – Nem tisztességes és értelmetlen megvitatni a lelőtt, pilóta nélküli grúz kémrepülőgép ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában Abházia bevonása nélkül – jelentette ki Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter újságírók előtt azt mondta, hogy a lelőtt gép tünete annak a válságnak, amelynek lényege, hogy a grúz fél durván megsérti vállalt kötelezettségeit.

E vita megfigyelők szerint része az utóbbi időben egyértelműen megnövekedett grúz diplomáciai aktivitásnak. Ennek jegyében Tbiliszi már az ENSZ-en kívül az Európai Unióhoz és a NATO-hoz is fordult segítségért. Mindehhez a pilóta nélküli kémrepülő lelövése és az állítólagos háborús fenyegetés adott alapot.

Grúzia egyértelmű sikerként könyvelheti el, hogy a nemzetközi szervezetekben mellesleg megjegyzik ugyan, hogy a tűzszüneti megállapodás értelmében nem repülhetne Abházia területére, ám a hangsúly az izraeli gyártású Hermesz 450-es lelövésén, az “orosz agresszión” van. E diplomáciai offenzíva célja szakértők szerint Moszkva nyomás alatt tartása és diszkreditálása, amelynek nyomán Tbiliszi szeretné kiszorítani az érintett Moszkvát a békefenntartásból. E sorba illeszkedik, hogy a grúz diplomácia az ENSZ BT ülésének előestéjén új elképzelésekkel állt elő, amelyeknek lényege, hogy a békefenntartó katonákat civil erők, rendőrök váltsák fel. E javaslat fényében elemzők szerint az orosz reagálásokat

agresszióként lehet beállítani,

előkészítve az információs terepet Abházia és Dél-Oszétia későb-

bi visszacsatolásához. Egyelőre azonban ehhez Grúziának nincs megfelelő katonai ereje, így a diplomáciai előkészítésre helyezi a hangsúlyt.

Comments are closed.