Forrás: HVG

Nincs egyértelmű válasz

Vajon mit tudnak az idegsebészek a mobiltelefon veszélyeiről, amit, mi laikusok nem? Nemrég három kiváló idegsebész is azt hangoztatta a CNN műsorában, hogy a mobiltelefonokat nem tartják közvetlenül a fülhöz.

“Úgy vélem, hogy elővigyázatosságból érdemes fülhallgatót használni, így távol tarthatjuk a mikrohullámú antennát az agyunktól” – hangsúlyozta Keith Black, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ sebésze. Vini Khurana, az ausztrál egyetem agy- és idegsebész docense, aki nem egyszer bírálta már a mobiltelefonokat, leszögezte: “kihangosító módban használom a készülékem, nem tartom a fülemhez.” Végezetül, a CNN orvosi szakértője, Sanjay Gupta, az Emory University Hospital idegsebésze is azt nyilatkozta, hogy Black doktorhoz hasonlóan ő is fülhallgatóval telefonál.

Mindamellett, hogy Edward M. Kennedy massachusettsi szenátornál nemrég gliomát – olyan agydaganatot, amelyért leginkább a mobiltelefonok használatát okolják – diagnosztizáltak, a doktorok megjegyzései végképp felélesztették a gyűrűző vitát a telefonok és a rák között. Ezt a feltételezett összefüggést eddig több szakértő – beleértve az amerikai rákszövetséget (American Cancer Society) is – nagymértékben elutasította. Azonban az elmélet, miszerint a mobiltelefonok agydaganatot okoznak “visszautasítja a hiszékenységet” – fogalmazott Eugene Flamm, a Montefiore Orvosi Központ vezető idegsebésze.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer engedélyezési hatóság (Food and Drug Administration, FDA) 2000 óta készült, három nagy epidemiológiai tanulmánya azt igazolta, hogy semmilyen káros hatás nem mutatható ki. A vezeték nélküli technológia gyártóit és szolgáltatóit tömörítő nemzetközi szervezet (Cellular Telecommunications & Internet Association, CTIA), mint az iparág vezető kereskedelmi csoportja azt nyilatkozta: “a döntő többségű tanulmányok, amelyek tudományos folyóiratokban jelentek meg világszerte, azt mutatják, hogy a vezeték nélküli telefonoknak nincs egészségügyi kockázata.”

Az FDA megjegyezte, mivel a fent említett tanulmányokban a telefonhasználat átlagos időtartama csupán három évre tehető, a kutatások nem adnak választ a hosszú távú kitettség kérdéseire. A kritikusok szerint pedig éppen emiatt hibás a legtöbb vizsgálat, ráadásul egyikben sem tettek különbséget az alkalmi és a folyamatos használat között.

A mobiltelefonok nem ionizáló sugárzást bocsátanak ki, olyan energiahullámokat, amelyek túl gyengék ahhoz, hogy megbontsák a kémiai kötéseket, vagy DNS sérülést idézzenek elő, amely köztudottan a rák egyik kiváltó oka. Nem ismert olyan biológiai mechanizmus, amely felfedné, hogyan vezethet daganat kialakulásához a nem ionizáló sugárzás. De a kételkedő kutatók azt mondják, csak azért, mert a tudomány nem tudja megmagyarázni a folyamatot, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Az aggodalmak a mobiltelefonok által generált hőre fókuszáltak, és arra a tényre, hogy a rádiófrekvenciákat leginkább a fej és a nyak nyeli el. A legfrissebb tanulmányok, amelyek felvetik a kockázatot, úgy találták, hogy a daganatok leginkább a fejnek azon az oldalán alakulnak ki, ahol a páciens általában a telefonját tartja.

A megfigyelésen alapuló tanulmányok, mint a témával kapcsolatos legtöbb kutatás is, csupán asszociációt (társulást) vélt felfedezni a mobilhasználat és a rák között, mintsem egy okozati összefüggést. Ezek közül a legnagyobb az Interphone vizsgálat, amely egy 13 országra, beleértve Kanadát, Izraelt, és számos európai országot, kiterjedő hatalmas kutatási munka.

Néhány kutatás a tumorok három típusát hozza összefüggésbe a mobiltelefon használattal: ezek a glioma, a fültőmirigyrák, azaz a fül közeli nyálmirigyek daganatos megbetegedése, és a hallóideg-tumor. Mindegyik ritka, így ha a telefon használat növeli is a kockázatot, a rizikó nagyon kicsi marad. Az elmúlt évben az amerikai epidemiológiai szaklap, az American Journal of Epidemiology, közzétett olyan, Izraelből származó adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a mobiltelefont szinte állandóan használók körében 58 százalékkal megnő az esély a fültőmirigy daganat kialakulására. Szintén tavaly, a foglalkozási és környezeti gyógymódok Közép-Európai magazinjában megjelent, 16 tanulmányt alapul vevő svéd elemzés szerint tíz év folyamatos mobilhasználattal megduplázódik a glioma és a hallóideg tumor kockázata.

Néhány doktor szerint a tényleges probléma nem régebbi a mobilhasználóknál, akik felnőttként kezdtek élni a technika adta lehetőségekkel, de a gyerekek, akiknél már most ott lapul a mobil, egy egész életen át tartó kitettséggel szembesülnek. “Egyre több gyerek használ mobiltelefont, ők jóval érintettebbek; az agyuk gyorsan nő, és a koponyáik vékonyabbak” – mondta Paul J. Rosch, a New York Medical College orvostudományi és pszichiátriai klinikai professzora.

Azok számára, akik bármilyen lehetséges kockázattól tartanak, a legegyszerűbb megoldás, ha headsetet használnak. 

Comments are closed.