Forrás: HVG

Panoptikum

Hosszú és heves viták után megszületett a döntés: Hitler mégis bekerül a berlini Tussaud-panoptikumba.

A tulajdonos anyavállalat, a Merlin Entertainments szóvivője közölte: a tervek szerint július 9-én, a német főváros szívében nyíló panoptikumban Angela Merkel, Ludwig van Beethoven, Sigmund Freud, Albert Einstein, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht, Günther Grass, Angelina Jolie és Madonna mellé – a több mint hetven világhírű viaszfigura közé – bekerül a hírhedt náci diktátor is.

A hivatalos döntés azt követően született, hogy tekintélyes német politikusok, illetve szervezetek, köztük a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elítélték Hitler “visszaköltözését” a német fővárosba, s azt enyhén szólva ízléstelennek nevezték. Később Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, valamint a Németországi Zsidók Központi Tanácsa a diktátor viaszbábújának kiállítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a szervezők magyarázó táblákat helyezzenek el, leleplezve a nemzetiszocialista rezsim és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit.

A jogos érzékenységet látva a Merlin Entertainments csak részben ugyan, de engedett a követeléseknek. Nyilatkozat leszögezték, hogy Hitler viaszfigurája nélkül nem nyílik meg a panoptikum, azt azonban hozzátették: a diktátor mellé olyan táblát helyeznek el, amely részletesen ecseteli a náci rezsim által elkövetett szörnyűségeket. Egy másik tábla pedig Hitlerről rántja le a leplet.

Ezen túlmenően a tulajdonos még egy engedményt tett: a látogatók Merkeltől Beethovenig, Sisi királynétól Madonnáig minden bábúval lefényképeztethetik magukat, egyedül Hitler a kivétel. A nácizmus több millió áldozata előtti tisztelgés jeléül a Führerrel nem készülhet “emlékfotó”.

A táblák a tulajdonos szerint most készülnek, mint ahogy maga a viaszfigura is. A diktátor állítólag “megtört, öregemberként” áll majd viaszból a nyilvánosság elé.

Comments are closed.