Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

Az oktatási miniszter úgy véli, ha Tordasnak és Gyúrónak, Kosaras Péter Ákos lesz az iskolaigazgatója az megbélyegzi a településeket

Az igazgatóválasztásról hozott döntés felülvizsgálatára szólította fel Tordas és Gyúró önkormányzatát csütörtökön Hiller István.

“Aki SS-egyenruhát visel, szimbolizál, a Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma. Ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember egy iskolai közösség vezetésére nem alkalmas” – mondta az oktatási tárca vezetője.

A két önkormányzat döntése értelmében Kosaras Péter Ákos, az interneten tavaly SS-egyenruhában látható hadtörténész, középiskolai tanár irányítaná augusztus 1-től a Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját.

A miniszter közölte, ha egy ilyen embert alkalmaznának az iskola vezetésére, az megbélyegezné a településeket a magyar önkormányzatok közösségében. Mint mondta, bízik benne, hogy az önkormányzati képviselők belátják, mit jelenthet ez. Ezt a kérdést a két érintett településen kell megoldani – tette hozzá.

Tordas és Gyúró önkormányzata a magyar önkormányzati közösség két megbecsült tagja, két olyan közösség, amely a hétköznapokban biztosította az ott élők zavartalan életét. Ez a döntés ebből a közösségből kiemelte – mutatott rá a tárcavezető.

Kosaras Péter Ákos korábban a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Akkor azt mondta, az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

Hiller István azt mondta, hogy a kérdésbe a jogszabályok értelmében közvetlenül nem szólhat bele, ugyanakkor oktatási miniszterként felel az oktatásügy színvonaláért.

Hangsúlyozta: egyetért a Történelemtanárok Egyesületének állásfoglalásával, történészként és történelemtanárként csatlakozik hozzá. Helyesnek tartotta azt is, hogy az oktatási jogok miniszteri biztosa hivatalból vizsgálatot indított, ebbe semmilyen módon beleszólni nem kíván, várja annak eredményét.

Úgy vélte, korábban helyesen döntött az az egyházi fenntartású oktatási intézmény, amikor megszüntette a munkaviszonyt az érinett tanárral. Azóta semmi nem változott – jegyezte meg.

Soha sem a vasúti vagonoknál kezdődött a tragédia, – mondta a miniszter a deportálásokra utalva. Ezt Közép-Európában mindenkinek jó tudnia – tette hozzá.

A Történelemtanárok Egylete hétvégi állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte azt, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, különösen aggályosnak tartja ezt egy történelemtanár esetében. Ha valaki náci eszméket hirdet, burkoltan vagy nem burkoltan kirekesztő megjegyzéseket tesz, például “zsidózik”, felmerül a szakmai alkalmatlanság kérdése – tette hozzá Miklósi László, a szervezet elnöke.

Comments are closed.