Forrás: HVG

Oroszország

Egy dagesztáni falucskában élő család felismerte az egyik áldozatot egy kivégzést bemutató videón, amelyet tavaly augusztus közepén tettek fel az internetre.

A videón az látható, amint egy dagesztáni és egy tádzsik férfit különösen kegyetlen módon végeznek ki ismeretlen tettesek egy horogkeresztes zászló alatt, valahol egy erdőben.

Most a Kavkazszkij Uzel elnevezésű, a Memorial orosz jogvédő szervezet által létrehozott portál jelentette: a Kizil-Jurta körzetben élő Udamanovék az egyik áldozatban – már korábban – felismerték családtagjukat, Samil Udamanovot. Samil tavaly nyáron indult Moszkvába pénzt keresni, s ott augusztusban nyoma veszett, többet nem adott magáról életjelt – mondta el a család.

A filmnek a világhálón való megjelenése nyomán azonnal nyomozást indítottak, s bár az orosz törvények egyelőre nem szabályozzák kellően az interneten, vagy az ahhoz kapcsolódóan elkövetett bűncselekmények ügyében való eljárást, a video a szolgáltatók megkeresése nyomán hamarosan eltűnt a hálóról.

Nem sokkal később egy adigeföldi egyetemista jelentkezett azzal, hogy a videót ő helyezte el több külföldön bejegyzett portálon, a videót ismeretlen forrásból kapta: őt a gyilkosságot ábrázoló video terjesztése miatt egy év szabadságvesztésre ítélték.

A kivégzéseket egy addig ismeretlen szervezet vállalta, amely a Nemzetiszocialista Közösség (NSZO) elnevezésű, ismert orosz szkinhed szervezet katonai szárnyának nevezi magát, s közölte, hogy az NSZO önállóan tevékenykedő részeként “megkezdi a fegyveres harcot a fekete gyarmatlakók ellen”, és követeli “a kaukázusiak és az ázsiaiak kitelepítését Oroszország területéről”, továbbá az Oroszországban elítélt nemzetiszocialisták szabadon bocsátását.

Moszkvai jogvédők reményüknek adtak hangot, hogy az egyik áldozat felismerése nyomán a bűnüldöző szervek – amelyek először montázsnak minősítették a felvételt – komoly nyomozást indítanak gyilkosság ügyében.

Az illetékes szervek egyelőre nem reagáltak a jogvédők felszólítására.

Comments are closed.