Forrás: MNO

2008. május 26. 00:00Háborús területhez vált hasonlatossá Brooklyn Crown Heights negyede, miután az elmúlt hetekben több faji színezetű bűncselekményre került sor a helyi zsidók és feketék között. A rendőrség nem bízta a véletlenre a továbbiakat, erősítést vezényelt a negyedbe, kordonokat helyezett el, és ellenőrzőpontokat létesített a negyed kulcsfontosságú kereszteződéseiben. Kamerák és őrszemek pásztázták az utcákat a háztetőkről.

Az elővigyázatosság már csak azért is indokolt, mert Brooklynban súlyos faji összetűzésekre került sor 1991-ben, amikor egy zsidó sofőr halálra gázolt egy fekete kisfiút. A napokig tartó, fosztogatásokba, gyújtogatásokba torkolló eseménysorozat egy zsidó áldozatot követelt.

Ezúttal – olvasható a New York Times tudósításában – két verekedés keltette fel a hatóságok érdeklődését, figyelmeztetve a faji villongások kiújulásának lehetőségére. Először április 14-én egy húszéves fekete fiatalember és barátja szólalkozott össze az utcán két zsidóval, mire azok egyike gázspray-vel lefújta, majd egy odaérkező dzsipből kiszálló másik haszid egy bottal ütlegelni kezdte. Az esetet követően egy zsidókat szállító buszt fekete gyerekek dobáltak meg kővel, betörve ablakait, két hete pedig egy kerékpározó tizenhat éves haszid fiúra támadott két fekete tinédzser, és eltörte az állkapcsát.

A hatóságok érdeklődésének homlokterébe került egy helyi zsidó önvédelmi szervezet, a Shmira is, melynek egyik tagját körözik az első támadás miatt. A brooklyni kerületi ügyész nyomozását hátráltatja, hogy a szervezet nem működik együtt velük. A hatósági személy egy interjúban a Shmirát egy lapon említette a Crips és a Bloods bűnbandákkal, amivel kivívta a haszidok tiltakozását.

Comments are closed.