Forrás: MA

Michael Pfleger atya üvöltözve utánozta Clintont

Újabb botrányos prédikáció – Obama kilépett egyházi gyülekezetéből

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségének megszerzésére törekvő Barack Obama kilépett egyházi gyülekezetéből egy újabb lelkész botrányos prédikációja miatt.

2008.06.01 10:44, MTI

Az illinois-i szenátor szombaton jelentette be, hogy szakít a chicagói Krisztus Egyesült Szentháromság Egyházzal. Obama kampányának eddigi legkellemetlenebb ügye akkor pattant ki, amikor korábbi lelkészéről, Jeremiah Wright atyáról kiderült, hogy évekkel ezelőtt felháborító prédikációkat tartott; egyebek mellett rasszistának minősítette az Egyesült Államokat és azt mondta, “Isten verje Amerikát”.

Obamát – aki 16 éven át látogatta a Krisztus Egyesült Szentháromság Egyház chicagói közösségét, és Wright atya vezette esküvői szertartását is – ellenfelei bírálták, amiért nem szakított a gyülekezettel. Obama múlt hónapban elhatárolódott egykori lelki pásztorától, szavait felháborítónak és megdöbbentőnek nevezte. Most amiatt döntött a szakításról, hogy a chicagói gyülekezetben egy ott vendégszereplő római katolikus pap prédikációjában kigúnyolta vetélytársát, Hillary Clintont.

Michael Pfleger atya üvöltözve utánozta Clintont, aki szerinte azt hiszi, hogy fehér emberként neki jár az elnökség, egy fekete ellopta tőle a szerepét. A pap később elnézést kért viselkedéséért, amelyet a chicagói érsek is elítélt. Obama közölte: most, hogy már elnökjelölt, mindaz, ami a Szentháromság Egyházban elhangzik, akár vendégpapok szájából, az ő személyéhez köthető, még akkor is, ha a gondolatok ellentétesek nézeteivel, nyilatkozataival és elveivel. Elemzők szerint Obama a döntéssel az ügyet végleg le akarja zárni, megszüntetve az esetleges támadási felületet a novemberi elnökválasztás előtt.

A lelkészekkel meggyűlt a baja John McCainnek, a Republikánus Párt várható elnökjelöltjének is. Az arizonai szenátor elvetette a befolyásos John Hagee texasi teleevangelista támogatását, amelynek megszerzéséért pedig korábban sokáig küzdött és amelyet egy hónapja meg is kapott. Hagee-ről olyan hangfelvételek láttak napvilágot, amelyek tanúsága szerint a lelkész korábban arról prédikált: Adolf Hitler és a holokauszt eszköz volt Isten kezében, hogy a zsidókat az ígéret földjére terelje. McCain őrültségnek és elfogadhatatlannak minősítette e szavakat. Később ugyancsak elhatárolódott az őt támogató Rod Parsley ohiói lelkésztől, aki élesen támadta az iszlámot, belső lényegénél fogva erőszakos vallásnak minősítve azt.

Comments are closed.