Forrás: MNO

2008. május 21. 00:00Herald Tribune

„Mi, alulírottak, kijelentjük, hogy kurdok vagyunk. Azt kívánjuk, hogy kurdoknak ismerjenek el bennünket, kurdokként élhessünk méltóságban őseink földjén és szabadon fejezhessük ki kultúránkat”, kezdődik az amerikai globális lapban egy teljes oldalas hirdetés, amelyet a párizsi és a washingtoni Kurd Intézet helyezett el Felhívás a törökországi kurd kérdés békés rendezésére címmel, és amelynek legnagyobb részét a nyilatkozatot aláíró első ezer kurd neve foglalja el. Mint a felhívásból kiderül, a törökországi népesség negyedét kitevő kurdok létét nem ismerik el kurdokként. Nyelvük használata bűncselekmény. Nincs egyetlen kurd nyelvű televízióadó, egyetlen kurd nyelvű egyetem, közép- vagy általános iskola sem.

FT.com

Az Egyesült Államok és Oroszország a legkevésbé békés nemzetek között címmel a globális üzleti körök lapja az úgynevezett Globális Békeindex legújabb, 2008-as kiadásáról ír. A rangsorolt 140 ország közül az első helyezett –

a legbékésebb – Izland, amelyet Dánia, Norvégia, Új-Zéland és Japán követ. A legbékétlenebb ország Irak, amelyet Szomália, Szudán, Afganisztán és Izrael követ.

Frankfurter Rundschau

A liberális német lap A gondoskodó állam segélyeivel megfelezi a szegények számát címmel úgy kezdi cikkét, hogy „A puszta piacgazdaság Németországban minden negyedik embert szegénységben hagy. A szociális piacgazdaság a rászorulók ezen körét megfelezi”, olvasható. Az írás hozzáteszi, hogy a német szociális gondoskodás nem marad el sokban a skandináv országokban megszokottól.

Az orvosok tiltakozási hullámmal fenyegetnek címmel arról olvasható beszámoló, hogy a német orvosok „két számjegyű milliárdos euróösszegben” követelnek további öszszegeket a német egészségügytől. Az orvosok „szörnyű méretű” tiltakozó- és munkabeszüntetési akcióval fenyegetnek, ha az éveken át tartó alulfinanszírozottságuknak nem vetnek véget, amely súlyosan veszélyezteti az orvosok és betegek kapcsolatát.

Information Clearing House

A népszerű amerikai honlapon megjelent írás nevetségesnek és kontraproduktívnak nevezi azt a washingtoni álláspontot, hogy nem tárgyalnak Iránnal, míg a tárgyalások elutasításának indokát hazugnak. Ugyanis Hruscsov annak idején keményebb szavakat

használt Ahmenidezsád iráni vezetőnél, aki Izraelt büdösödő testnek nevezte. Hrucsov közölte, Amerika még ugyan élő test, de ő fogja eltemetni. Nem is szólva arról, hogy a Szovjetuniót Hruscsov

irányította, míg Iránt nem Ahmenidezsád, hanem Hamenei irányítja. Eisenhower, majd Kennedy elnök mégis tárgyalt Hruscsovval.

Comments are closed.