Forrás: MNO

2008. május 22. 00:00Megállapodást írtak alá a szemben álló libanoni erők az Arab Liga védnökségével a közel-keleti országot másfél éve megbénító és a polgárháború szélére taszító belpolitikai válság rendezéséről. A megállapodást a katari fővárosban jelentették be, ahol az amerikai támogatást élvező kormányzó többség, valamint a síita Hezbollah vezette ellenzék képviselői előzőleg öt napon át tárgyaltak egymással, írta az MTI. A megegyezés értelmében felszámolták a Hezbollah által több mint egy éve felépített bejrúti sátortábort, amely miatt a belvárosban szinte lehetetlen volt közlekedni. Az egyezség lehetővé teszi, hogy a bejrúti törvényhozás megválassza köztársasági elnöknek Michel Szulejman tábornokot, a hadsereg főparancsnokát, akinek jelölésében a szembenálló erők már korábban kompromisszumra jutottak. Egyúttal egy összpárti kormány létrehozását írja elő, vétójogot biztosítva a kormány döntéseiben a jelenlegi ellenzéknek. A jelenlegi kormányerők 16 miniszteri posztot kapnak, valamint jogot a miniszterelnök kijelölésére, az ellenzék 11 tárcavezetőt delegálhat. További három minisztert az államfő fog kinevezni. A törvényhozást vasárnapra hívják össze a köztársasági elnök megválasztására.

A Hezbollah májusban fokozott nyomást gyakorolt a kormánykoalícióra azzal, hogy fegyveres akciókra szólította híveit kormánypárti csoportok ellen. Az összetűzésekben 81 ember halt meg. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta ez volt a legsúlyosabb belső konfliktus Libanonban.

A megállapodást üdvözölte a szíriai külügyminiszter és Nicolas Sarkozy francia államfő is. Hozzájuk csatlakozott Irán külügyminisztériuma is, amely egyaránt dicsérte a megállapodásért a libanoni feleket, az Arab Ligát és a katari kormányt. A Hezbollahot Szíria és Irán támogatja, ahogy a két ország segítségével követeli Libanon Izraeltől a Sebáa-farmok néven elhíresült területet, amelyet Izrael megszállva tart. Tel-Aviv szerint a kérdéses földterület a Golán-fennsík része, amelyet Szíriától szerzett meg az 1967-es háborúban és annektálta 1981-ben, ám ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Damaszkuszi út. Valíd Moallem szír külügyminiszter kijelentette: Izrael a Törökország bevonásával folyó közvetett béketárgyalásokon kötelezettséget vállalt, hogy teljes egészében kivonul a Golán-fennsíkról. Az izraeli miniszterelnöki hivatal Moallem közlése előtt néhány órával jelentette be, hogy Izrael és Szíria közvetett béketárgyalásokat kezdett Törökország bevonásával. Az Arab Liga 2005-ben újította fel békeajánlatát, miszerint az 1967-es háborút megelőző határokig visszavonulásért cserébe diplomáciai kapcsolatokat létesítene a Liga a zsidó állammal. Izrael és Szíria képviselői napok óta Ankarában vannak, hogy a megállapodás részleteit kidolgozzák. Az izraeli politikusok túlnyomó része kritizálta Ehud Olmert kormányfőt a tárgyalások miatt, amely szerintük a korrupcióval vádolt politikus trükkje a menekülésre. (S. L. S.)

Comments are closed.