Forrás: Origo

Azt a történelemtanárt választották meg a tordasi iskola igazgatójává, akiről tavaly felkerült egy kép az internetre, melyen SS-egyenruhában látható. Kosaras Péter Ákos akkor hiába védekezett azzal, hogy csak egy történelmi játék miatt öltözött be, felmentették állásából. A tordasi iskolát fenntartó települések képviselőtestületei viszont pénteken megszavazták iskolaigazgatónak. A Történelemtanárok Egylete az oktatási jogok miniszteri biztosához fordul az eset miatt.

Kosaras Péter Ákos hadtörténész, középiskolai tanár irányítja augusztus 1-től a Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját – közölte szombaton Tordas polgármestere, Juhász Csaba. A Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény jövendő vezetője mindkét érintett település képviselő-testületében megkapta a szükséges számú szavazatot, azaz a minősített többséget – tette hozzá.

A tanár korábban a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Kosaras Péter Ákos akkor azt nyilatkozta, hogy az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

A két testület először május 22-én Tordason, együttes ülésen próbálta megválasztani a nyugdíjba vonuló jelenlegi igazgató utódját három jelölt közül. Kosaras Péter Ákos személye megosztotta a falut, a községháza előtt szülők demonstráltak, és petícióban kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést. A tordasi képviselők többsége már akkor Kosarast tartotta a legmegfelelőbbnek a posztra, de a gyúróiak két igen és hat tartózkodás mellett akkor még elutasították a megválasztását.

Miután a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy 15 napon belül ismét összeüljön a testület és megvitassa a kérdést, csütörtök estére a gyúróiak ismét összehívták képviselőiket. A döntés péntek hajnalra született meg: minősített többséggel támogatták Kosaras Péter Ákos megválasztását, mivel az ő oktatási-nevelési programját találták a legjobbnak.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke szombaton azt közölte, hogy az oktatási jogok miniszteri biztosához fordulnak az eset miatt, és sürgős választ várnak tőle. A TTE elfogadhatatlannak tartja, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, és különösen aggályos ez egy történelemtanár esetében – mondta az elnök. Ha valaki náci eszméket hirdet, burkoltan vagy nem burkoltan kirekesztő megjegyzéseket tesz, például zsidózik, felmerül a szakmai alkalmatlanság kérdése – tette hozzá Miklósi László.

A történelemtanárok szervezetének elnöke azt mondta, hogy nem ismerik személyesen Kosaras Pétert, ugyanakkor már 2005-ben elhatárolódtak az akkoriban a helyi lapban közzétett írásától. Magánemberként ehhez joga volt, de intézménye egyik vezetőjeként nem – jegyezte meg Miklósi. Ha valaki tanárként, igazgatóhelyettesként súlyosan kifogásolhatóan tevékenykedik, erősen kérdéses, miként lehet szakmailag alkalmas vezetőnek- tette hozzá.

Comments are closed.