Forrás: MA

Az észlelőképesség nem változott

Elektrosokk mellékhatások nélkül?

Új elektrokonvulzív terápiáról (ECT) számoltak be tudósok, mely ugyanolyan hatékonynak bizonyult depresszió esetén, mint a régebbi eljárás, viszont nem járt kognitív mellékhatásokkal, vagyis az észlelőképesség megváltozásával.

2008.05.30 17:30, medipress.hu

Új elektrokonvulzív terápiáról (ECT) számoltak be tudósok, mely ugyanolyan hatékonynak bizonyult depresszió esetén, mint a régebbi eljárás, viszont nem járt kognitív mellékhatásokkal (az észlelőképesség megváltozásával).

Dr Harold Sackheim kollégáival 90 depressziós emberen végzett jobb – ill. mindkét oldali ECT-t, a hagyományos vagy az új, ultrarövid elektromos ütéssel, majd vizsgálták a klinikai hatást és kognitív mellékhatásokat.

A tanulmány szerint az ultrarövid elektromos ütést kapó depressziós alanyok 73 százaléka reagált a kezelésre, míg a hagyományos kétoldali eljárással kezeltek csak 65 százaléka.

Ami fontosabb, az ultrarövid csoportban kevesebb komoly mellékhatásról számoltak be. “Az ultrarövid stimulussal az ártalmas kognitív hatások jelentősen csökkentek a határozottan küszöbérték feletti jobb oldali ECT-hez képest, és a hatékonyság is megmaradt” – nyilatkozta Dr. Sackhem kollégáival.

Dr. Bernard Lerer izraeli pszichológus (aki nem vett részt a tanulmányban) szerkesztői megjegyzésben hozzátette: Sackheimnek a “Brain Stimulation” jelenlegi számában megjelent cikke azt mutatja, hogy az ultrarövid stimulusnak csekély, majdhogynem elhanyagolható hatása van a kognitív funkciókra, miközben megmarad a hatékonysága.

Az eredmények meggyőző bizonyítékkal szolgálnak, egy randomizált kísérleti tanulmányból. Az ECT gyakorlatában fontos lépést jelentene, amennyiben támogatnák a további vizsgálatokat és klinikai gyakorlattá válhatna. Még mindig rejtély számunkra, hogy miképpen működik az eljárás, 73 évvel az elektrokonvulzív terápia első bemutatása óta.

Dr. Lerer azt is hozzátette: “Általánosságban véve is érdekes idők ezek az agystimuláns terápiákra nézve, különösképpen ECT-ben. Az ultrarövid stimulus izgalmas fejlesztésnek bizonyult az elektrokonvulzív terápiában. Lehetséges, hogy egy olyan izgalmas eseménysor sarkalatos pontjánál állunk, ami radikálisan megváltoztatja majd a depresszió és más pszichológiai megbetegedések kezelését.”

Comments are closed.