Forrás: MNO

Az arab nyelvterület lapszemléje

Szalám Fajjád, palesztin kormányfő kabinetje jelentős átszervezésére készül, tudhatjuk meg az al-Dzsazíra egyik tudósításából. A bahreini hírügynökség arról számolt be, hogy Hamd bin Ísá, bahreini király zsidó vallású nagykövetet nevezett ki az Egyesült Államokba. Szaúd-Arábia a szíriai rendszer felforgatásán gondolkodik, olvashatjuk az al-Arabijja.net internetes hírportálon.

Al-Dzsazíra

Kormánya átalakítását tervezi a palesztin kormányfő, Szalám Fajjád. A hírt egy francia hírügynökség röppentette fel magas rangú palesztin forrásokra hivatkozva. Értesüléseik szerint a Fatah forradalmi tanácsa hétfőn vitatta meg a felvetést, majd kedden összeült Mahmúd Abbász államfő, a kormány feje, valamint két másik jelentős Fatahos vezető. A tanácskozáson Fajjád három kérdéskört érintően tervez változtatásokat, de a személyi kérdéseken kívül a többi téma mibenléte még nem került napvilágra. Annyit tudni csupán, hogy az új miniszterek is a Fatah soraiból kerülnek majd ki. A francia forrás azt is tudni vélte, hogy az átalakításra még június 14.-e előtt sor kerülne. A dátum annyiban jelzés értékű, hogy ekkor lesz egy éve annak, hogy a Hamász átvette az irányítást a Gáza-övezet felett. Ennek következtében június 15.-én Abbász elnök feloszlatta a Hanije-kormányt, és Fajjád vezetésével új, válságkabinetet nevezett ki.

BNA

Új nagykövetet nevezett ki Hamd bin Ísá, bahreini uralkodó, hogy képviselje országa állampolgárainak érdekeit az Egyesült Államokban. Az ügy pikantériája, hogy a frissen kinevezett, Huda Núnú volt parlamenti képviselő arab származású, de zsidó vallású. Ezzel megtörtént az az eddig precedens nélküli eset, hogy az arab világban egy zsidó személy ilyen magas pozícióba kerüljön. A hírt napvilágra hozó bahreini hírügynökség (BNA) ugyanakkor további részletekkel nem szolgált. A kétgyermekes Núnú asszony megerősítette kinevezése tényét, és hozzátette, hogy ehhez vallásának semmi köze nincs. Érdemes megemlíteni továbbá azt is, hogy a nagykövet asszony hazájának egyik leghíresebb emberi jogi aktivistája, akit az uralkodó körülbelül három éve delegált a törvényhozásba.

Al-Arabijja.net

A libanoni al-Akhbár című napilap értesülései szerint Szaúd-Arábia azon tevékenykedik, hogy felforgassa a szíriai kormányzati rendszert. A libanoni ellenzék sajtójaként emlegetett napilap szerdán magas rangú arab diplomáciai forrásokra hivatkozva kész tényként közölte a „rijádi összeesküvést”. A hírt azonban, mind a szaúdi, mind a szír fél kategorikusan elutasítja, médiablöffnek, sőt hazugságnak minősítve azt.

Kun Zsuzsanna

Comments are closed.