Forrás: HVG

Irán visszautasít

Öt további halottja van Libanonban a kormányt támogató és az azt ellenző erők összecsapásainak – közölték szombaton a libanoni biztonsági erők.

Ezzel húszra emelkedett a szerdán, a Hezbollah síita ellenzéki szervezet irányította erők és a kormányt támogatók között kirobbant harcok halálos áldozatainak száma. Négy ellenzéki a Bejrúttól keletre fekvő, Alej hegyvidéki településen halt meg péntek este, amikor a Valid Dzsumblat drúz vezető által irányított Szíria-ellenes erőkkel csapott össze. Egy polgári személy a dél-libanoni Szaidában (Szidón) történt összetűzéseknek esett áldozatul. A Hezbollah síita szervezet és szövetségesei pénteken foglalták el Bejrút nyugati, főleg szunnita muzulmánok lakta részét azt követően, hogy onnan kiűzték a kormányhoz hű erőket.

Irán visszautasít

Irán visszautasította azt a vádat, hogy Szíriával együtt ő szítaná az erőszakot Libanonban. A libanoni helyzet elmérgesedéséért az Egyesült Államok és Izrael a felelős – írták szombaton hivatalos teheráni médiumok. Mohamad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője eközben hangsúlyozta: hazája azon fáradozik, hogy előmozdítsa a Libanonban szembenálló felek kibékülését. A legutóbbi napok fejleményeinek fő oka az Egyesült Államok és Izrael “kalandor beavatkozása” – állította a szóvivő.

Comments are closed.