Forrás: Híradó

Panoráma

Szombaton a hivatalos, teheráni médiumok azt írták, Irán visszautasította azt a vádat, hogy Szíriával együtt ő szítaná az erőszakot Libanonban

Irán visszautasította azt a vádat, hogy Szíriával együtt ő szítaná az erőszakot Libanonban. A libanoni helyzet elmérgesedéséért az Egyesült Államok és Izrael a felelős – írták szombaton hivatalos teheráni médiumok. Mohamad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője eközben hangsúlyozta: hazája azon fáradozik, hogy előmozdítsa a Libanonban szembenálló felek kibékülését. A legutóbbi napok fejleményeinek fő oka az Egyesült Államok és Izrael “kalandor beavatkozása” – állította a szóvivő. Mint hozzátette, az Irán által a libanoni síiták fő szervezetének, a Hezbollahnak nyújtott támogatás kizárólag politikai és vallási jellegű.

A tavaly óta húzódó libanoni belpolitikai válság új fejleményeként szerdán fellángolt az erőszak, miután általános sztrájk bénította meg a közel-keleti országot. Közvetlen előzményként Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah főnöke kijelentette, hogy a Nyugat-barát kormánypárti többség “hadat üzent” az ellenzéknek. Pénteken folytatódtak a véres összecsapások Bejrútban, ennek során a Hezbollah és a másik síita erő, az Amal milicistái ellenőrzésük alá vonták a főváros szunniták lakta negyedét és a városközpontot. A lövöldözésekben eddig húsz ember vesztette életét, köztük vétlen civilek is.

Arab diplomaták értesülése szerint Szaúd-Arábia, amely szoros kapcsolatban áll a Nyugat-barát parlamenti többség vezetőjével, a szunnita Szaad Harírivel, titkos párbeszédet kezdett Iránnal, a Hezbollah fő támogatójával. Ennek során Teherán állítólag fölajánlotta, hogy közbenjár a válság elsimítása érdekében. Cserébe elvárja Szaúd-Arábiától, bírja rá stratégiai partnerét, az Egyesült Államokat arra, hogy enyhítse az atomprogramja miatt Teheránra gyakorolt nyomást.

Comments are closed.