Forrás: MA

„Figyelmeztetni jöttem”

Gyurcsány: szakítani kell a Magyar Gárdával!

Mindenki szakítsa meg kapcsolatát azokkal, akiknek közük van a Magyar Gárdához, szakítsa meg kapcsolatát a Jobbikkal, a polgármesterek pedig ne adjanak helyet a Magyar Gárda felvonulásainak – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, a szocialista párt Békenap című rendezvényén pénteken Budapesten.

2008.05.10 08:55, MTI

Olyan országban akarunk élni, ahol a parlamenti pártok nem működnek együtt azokkal, akik a Magyar Gárdát alapították – mondta a kormányfő a megemlékezés többezer résztvevője előtt. Hozzátette: a Magyar Gárda a XX. századi magyar történelem legtragikusabb örökségének hordozója. A parlamentnek nem válik dicsőségére, ha egyik alelnöke együttműködik a Jobbikkal.

Aki ezt teszi, nem a szabadság és demokrácia ügyét képviseli, hanem kicsinyes hatalmi szándékot – fogalmazott beszédében Gyurcsány Ferenc. A megemlékezésen a kormányfő hallgatóságát arra kérte, szerveződjenek, cselekedjenek, vállalják a demokratikus progresszió hagyományát, és küzdjenek meg érte.

A miniszterelnök-pártelnök beszédében hangsúlyozta: az MSZP a demokratikus közép legelkötelezettebb pártja, a magyar baloldal pedig azt keresi, ami összeköti az embereket. Gyurcsány Ferenc beszédét azzal kezdte: „Figyelmeztetni jöttem„.

Mint mondta, többek között arra akar figyelmeztetni: ha az embereknek nincs erejük megküzdeni a demokratikus Magyarországért, akkor azok lesznek a hangosabbak, akik jogot formálnak arra, hogy megmondják, ki a magyar. „Mi vagyunk a magyarok” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, ugyanakkor hangsúlyozta: másokról sosem mondják, hogy ők magyarok-e vagy sem.

Értsük meg: ha van olyan, hogy Gój Motorosok, akkor ők azt mondják, hogy nem zsidók, tehát nyilván fontos, kik zsidók és kik nem zsidók – mondta. Az MSZP Békenap című rendezvényén felszólalt Burány Sándor, a szocialista párt fővárosi elnöke is. A politikus úgy fogalmazott: amikor szólásszabadság van, a demokratáknak az a dolguk, hogy ne csak a kirekesztő nézeteknek legyen helyük, hanem azoknak is, akik ebből nem kérnek.

A rendezvény elején mondott beszédében Burány Sándor azt mondta, nem kell mérlegelni, hogy hol a határ, hanem minden kirekesztő szót el kell ítélni, minden kirekesztő demonstráció ellen ellendemonstrációt kell tartani. Az MSZP politikusa emlékeztetett arra, hogy a szocialista párt először tavaly tartotta meg kirekesztés elleni tiltakozását.

Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt egy évben a szélsőjobboldali megnyilvánulások egyre agresszívebbek és pofátlanabbak lettek, így még több ok van szólni és fellépni a kirekesztés ellen. A Békenap című rendezvényen a megemlékezők Gyurcsány Ferenc beszéde után meghallgatták a Himnuszt, majd fáklyákkal a kezükben és a miniszterelnökkel együtt a Cipők a Duna-parton emlékműhöz vonultak, ahol virágokat és a fáklyákat helyezték el.

Comments are closed.