Forrás: BPI

a fasisztákkal az olasz jobboldal Rómában

– Elutasította Róma jobboldali főpolgármester-jelöltje szombaton, hogy választási szövetségre lépjen egy magát nyíltan fasisztának valló szélsőjobboldali párttal a helyhatósági választások második fordulójában.

„Némi gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy sem megállapodást nem kötünk, sem szövetségre nem lépünk, egyedül vágunk neki” a következő fordulónak április 27-én és 28-án – jelentette be sajtóértekezleten Gianni Alemanno, aki a jobboldal jelöltjeként a voksok 40,7 százalékát szerezte meg a római önkormányzati választások első fordulójában.

Baloldali vetélytársát, Francesco Rutellit az urnákhoz járult szavazók 45,8 százaléka támogatta. A szövetséget ajánló szélsőjobboldali párt, a La Destra a szavazatok 3,3 százalékát kapta.

A kereszténydemokrata jobbközép Demokratikus Centrum Unió (UDC) a voksok 3,1 százalékát gyűjtötte be, és egyik versenyben maradt jelölt támogatására sem szólította fel szavazótáborát.

Az esetleges jobboldali-szélsőjobb választási szövetség híre hangos felzúdulást váltott ki az olasz zsidó közösségben. Elnöke, Riccardo Pacifici sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy „egy demokratikus országban egy politikai erő beépíti értékrendjébe a fasizmust”.

A La Destra 2007 végén vált ki a Gianfranco Fini vezette, konzervatív Nemzeti Szövetségből. Vezetője, Francesco Storace kínált választási szövetséget a Szabadság Népe jobboldali koalíciónak, amelynek élén Silvio Berlusconi leendő miniszterelnök áll. A koalíció a római főpolgármesteri tisztségért Alemannót, annak a Nemzeti Szövetségnek egyik vezetőjét indította, amely az egykori újfasiszta MSI átalakult utódpártja.

BreuerPress +++

Comments are closed.