Forrás: Híradó

Dél-Magyarország (Szeged)

Könyvet írt a holokausztról egy egyetemista

Békés békétlenség címmel írta meg a Békés megyei zsidóság történetét egy 21 éves egyetemista. A monográfia új tájékozódási pont lehet a helytörténetben. A holokausztnak 4600 Békés megyei áldozata van, 1900-an élték túl a vészkorszakot. Ma már száznál is kevesebben vallják magukat zsidónak. De beszélni kell, a több mint 60 éve történtekről.

Hét éves kutatómunka hetven településen, és levéltárakban. Balogh István a letelepedéstől napjainkig tekintette át a megye zsidóságának történetét. Főként, amiről keveset tudunk. Hogyan jutottak el a vonatok a haláltáborokba, kik állnak az embermentések mögött. A sokvallású Békés megyében talán nehezebb volt az elszakadás, mint máshol.

Balogh István, a kötet szerzője:

„A szlovákok, a magyarok, románok, németek, tökéletesen jól megfértek egymás mellett, és egy olyan szimbiózis alakult ki Békés megye településein, amelyhez foghatót a mai Mo területén nagyon kevés vidéken tapasztalhatunk.”

40 zsidó temetőben értelmezte a sírfeliratokat, fényképeket gyűjtött.

„A Holokauszt az egész zsidó civilizációt meg akarta semmisíteni.”

Ezért kell ma a zsidóságnak még a történetét is összeszedegetni. A magyar származású Chava Baruch úgy érzi, az a fontos, hogy a haláltáborokból visszatértekben nem a bosszú kerekedett felül.

Chava Baruch a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet munkatársa:

„A bosszú nem erő formáját vette fel, nem ölni, gyilkolni mentek, hanem építeni, családokat alapítani.”

Az élet, az élni akarás lett tehát a bosszú.

Dióssy Klára

Kavocska Ágota

Násztor Róbert

Comments are closed.