Forrás: kultura.hu

Abby Mann Oscar-díjas forgatókönyvíró 80 éves korában hunyt el. Az ő nevéhez fűződik az 1961-es Ítélet Nürnbergben című film és a Kojak című tévésorozat megírása is.

Abby MannAz Amerika Írók Céhe (Writers Guild of America) szóvivőjének közlése szerint Mann még a múlt hét első felében hunyt el szívelégtelenség következtében. Abby Mann filmes pályája több mint öt évtizedet ölel át, forgatókönyvírói tevékenysége mellett producerként is ismert, illetve egy alkalommal rendezett is.

Mann 1927-ben született Philadelphiában, Abraham Goodman néven, egy orosz zsidó emigráns fiaként. Saját bevallása szerint kívülállóként nőtt fel a környéken, ahol a szomszédságban főleg nehéz fizikai munkát végző munkások éltek. Mielőtt elkezdett volna tévédrámák scriptjének írásával foglalatoskodni, szolgált az Egyesült Államok hadseregében is.

Oscarja mellett (amit az Ítélet Nürnbergben című filmért kapott) a forgatókönyvíró több Emmy-díjat is nyert, többek közt egy The Marcus-Nelson Murders című tévéfilmért, melynek főhőse egy tehetséges nyomozó, Theo Kojak volt. Ezzel a filmmel született meg az 1973 és 1978 között futó, később hazánkban is rendkívül népszerű sorozat, a Kojak, címszerepben Telly Savalasszal.

Abby Mann további ismertebb munkái: Altona foglyai, Bolondok hajója, Megbélyegezve. Mannt felesége és fia gyászolja.

Forrás:

Comments are closed.