Forrás: BPI

Piszgat Zeév kerületben

Izrael hatszáz új lakást építene Kelet-Jeruzsálemben, a szent városnak abban a részében, amelyet a palesztinok majdani államuk fővárosának szánnak.

A városvezetés hétfői bejelentése szerint Uri Lupoljanszki, Jeruzsálem polgármestere kezdeményezte a Piszgat Zeév kerületben tervezett építkezést.

A közel 600 új lakás egy nagyszabású, Jeruzsálem egész területére vonatkozóan 40 ezer lakás megépítéséről szóló tervnek a része – közölték. A város fiatal párok lakáshoz jutását kívánja segíteni a lakásépítéssel.

Közel félezer épületben összesen mintegy ezer lakás építéséhez fogtak hozzá csak idén a Jordán folyó megszállt nyugati partján – olvasható a zsidó telepek fenntartását ellenző Békét most izraeli mozgalom egy minap közzétett jelentésében.

A telepek bővítése az egyik fő akadálya a múlt novemberi annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-értekezlet nyomán újraindított izraeli-palesztin tárgyalásoknak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok eddig hiába igyekeztek nyomást gyakorolni Izraelre a telepépítés befagyasztása érdekében. Ehud Olmert izraeli kormányfő a múlt héten megerősítette, hogy folytatódik az építkezés a Jordán folyó nyugati partján és Kelet-Jeruzsálemben a zsidó telepek nagyobb tömbjein.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter – aki szombaton érkezett a Közel-Keletre, és jelenleg is ott tárgyal – bírálta Izraelt a zsidó telepek bővítése miatt, mondván, az sérti az útitervként ismert közel-keleti rendezési tervben foglaltakat.

Közben Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter közölte, Izrael korábbi ígéreteinek eleget téve hétfőn a ciszjordániai Jerikónál felszámolt két katonai ellenőrzőpontot.

BreuerPress + MTI + AP

Comments are closed.