Forrás: Blikk

BUDAPEST – Miért kell hónapokig várni? Miért nem tesznek semmit az illetékesek a Magyar Gárda ügyében? – vetődik fel a kérdés, amióta a Fővárosi Főügyészség kérte a Jobbik Mozgalom támogatását élvező gárda feloszlatását. Hisz ez december közepén volt, ám azóta nem történt semmi.

Új seprű jól seper – úgy látszik, ezt akarja bizonyítani, mert a héten frissen felesküdött igazságügyi miniszter azonnal kérte a Fővárosi Bíróságtól a feloszlatásról szóló ügyészségi javaslat minél gyorsabb elbírálását.

– A Magyar Gárda működése a közvéleményt erősen foglalkoztatja, ezért a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű a szervezet feloszlatása iránt benyújtott kereset mielőbbi elbírálása – nyilatkozta a tárcavezető. Mint a Blikk megírta, szocialista képviselők szerint épp azért került sor Takács Albert menesztésére, mert Draskovics elődje nem lépett fel elég határozottan a szélsőjobboldalhoz kötődő szervezetek s az erőszakos utcai demonstrációk ellen.

A Fővárosi Főügyészség már októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, hisz a szervezet egyes céljai, mint a rendvédelmi feladatok ellátása, nem is szerepelnek az egyesület alapszabályában. A feloszlatásra tett javaslat a szervezet tatárszentgyörgyi akciója után hangzott el; akkor közel 300-an vonultak fel a Vidék közbiztonságáért elnevezésű rendezvényen. Az eseményre annak dacára került sor, hogy a rendezvényt széles körben romaellenesnek minősítették.

A hatóságok malmai lassan őrölnek: a Fővárosi Bíróság az első tárgyalást április 14-re tűzte ki az ügyben. Draskovics sürgetése után tegnap kiderült: a testület elnöke saját hatáskörben döntött a Magyar Gárda elleni per soron kívüli tárgyalásáról.

Blikk-összeállítás

Comments are closed.